Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Γρίπη των πτηνών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 24: Γραμμή 24:
 
<references>
 
<references>
  
<ref name="Γρίπη των πτηνών"> [[media:Γρίπη των πτηνών.pdf|Australian Government, Department of Agriculture, Fisheries and Forestry]]</ref>
+
<ref name="Γρίπη των πτηνών"> [[media:Η Γρίπη των πτηνών.pdf|Australian Government, Department of Agriculture, Fisheries and Forestry, Η Γρίπη των πτηνών]]</ref>
  
 
</references>
 
</references>
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 08:48, 22 Ιουνίου 2015

Το επικίνδυνο στέλεχος H5N1 του ιού της γρίπης των πτηνών, όπως το αποτύπωσε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Με χρυσό χρώμα σημειώνεται το στέλεχος του ιού, το οποίο έχει αναπτυχθεί μέσα σε κυτταρικές σειρές νεφρών σκύλου (πράσινο χρώμα)

Η γρίπη των πτηνών [1] είναι µια πολύ µεταδοτική ασθένεια πτηνών. Η ασθένεια εµφανίζεται σε όλο τον κόσµο. Όλα τα είδη πτηνών θεωρούνται ευάλωτα και οι εκθέσεις δείχνουν ότι εµφανίσθηκε σε περισσότερα από 140 είδη. Πολλά είδη άγριων και υδρόβιων πτηνών (ειδικά χήνες, πάπιες και κύκνοι) φέρουν τον ιό, αλλά γενικά δεν παρουσιάζουν συµπτώµατα της ασθένειας. Εντούτοις, µπορούν να µολύνουν άλλα πτηνά και πουλερικά µε τα οποία έρχονται σε επαφή.

Τα συµπτώµατα της γρίπης πτηνών ποικίλλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, συµπεριλαµβανοµένης της σφοδρότητας της ασθένειας, του είδους και της ηλικίας του πτηνού, υπαρχουσών ασθενειών και του περιβάλλοντος. Το πρόβληµα µε την γρίπη πτηνών είναι ότι µπορεί να µοιάζει µε πολλές άλλες ασθένειες. Η προφανέστερη ένδειξη είναι ο ξαφνικός θάνατος πτηνών. Άλλα κοινά συµπτώµατα για τα οποία πρέπει να επαγρυπνούµε περιλαµβάνουν ανακατωµένο φτέρωµα, ασυνήθιστη στάση κεφαλιού ή λαιµού, ανικανότητα να περπατήσει ή να σταθεί, απροθυµία να κινηθεί, να φάει ή να πιεί, κατηφιασµένη εµφάνιση, αναπνευστική δυσκολία, διάρροια, πρησµένο κεφάλι, πτώση στην παραγωγή αυγών.

Γενικά, o άνθρωπος δεν προσβάλλεται, αλλά η µεταλλαγή H5N1 µπορεί να µολύνει τους ανθρώπους που έρχονται σε στενή επαφή µε µολυσµένα πτηνά. Η µόλυνση µεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως αγγίζοντας ζωντανά µολυσµένα πτηνά ή στενής επαφής µε αυτά ή τα περιττώµατά τους.

Εάν διατηρούμε στην αυλή μας κότες ή άλλα πτηνά δεν διατρέχουμε κάποιο κίνδυνο, αλλά προκύπτει η υποχρέωση, να διατηρούμε τα πτηνά σε περιορισμένο χώρο, κατά τρόπο που να αποτρέπεται η οποιαδήποτε επαφή τους με άγρια πτηνά. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Ο άνθρωπος δεν µολύνεται µε κατανάλωση κατάλληλα µαγειρευµένου κρέατος ή αυγών πουλερικών. Πρέπει πάντα να γίνεται καλή πλύση χεριών µετά από την επαφή µε τέτοια ακατέργαστα προϊόντα.

Η ασθένεια µεταδίδεται µε µετακίνηση ζωντανών πτηνών, επαφή των ζώων, δαγκώµατα και αµυχές. Ο αέρας, τα περιττώµατα, η ενδυµασία, τα υποδήµατα, το δέρµα, η βλέννα, η ζωοστρωµνή, τα δοχεία τροφής και νερού, τα κλουβιά, τα οχήµατα και ο εξοπλισµός, όλα µπορούν να φέρουν και να µεταδώσουν την ασθένεια. Επίσης, το µολυσµένο κρέας και τα αυγά µεταδίδουν την ασθένεια. Τα άγρια πτηνά και τα ζώα παρασίτων µπορεί να φέρουν ασθένειες και να αποτελέσουν κίνδυνο. Τα νοµαδικά άγρια πτηνά και ζώα που αναµιγνύονται µε οικόσιτα πτηνά και πουλερικά µπορούν να µεταδώσουν ταχέως την ασθένεια. Η γρίπη πτηνών µπορεί να διατηρηθεί µεταδοτική στο λίπασµα, το νερό και τα σφάγια για πολλές ηµέρες ή κι εβδοµάδες, ανάλογα µε τη θερµοκρασία. Η κατάψυξη των µολυσµένων πουλερικών δεν σκοτώνει την ασθένεια.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί παρατίθεται συνοπτικό εγχειρίδιο ενεργειών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών. Εγχειρίδιο ενεργειών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών



Βιβλιογραφία

  1. Australian Government, Department of Agriculture, Fisheries and Forestry, Η Γρίπη των πτηνών