Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Anomala vitis F. αμπέλου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
<ref name="Anomala vitis F"/>
+
<span style="font-weight:bold;">Ενήλικο</span>. <ref name="Anomala vitis F"/> Σώμα κοντόχοντρο, ωοειδές, διαστάσεων 15 x 10 mm και χρώμα ωραίο πράσινο σκοτεινό μεταλλικό. Το χρώμα όμως ποικίλλει και πληθυσμοί με δεσπόζον χρώμα μεταλλικό κυανούν ή ιώδες δεν είναι σπάνιοι. Κατά μήκος της οπίσθιας πλευράς του προνώτου έχει ένα αβαθές αυλάκι. Το εξωτερικό νύχι των προθωρακικών  και μεταθωρακικών ποδιών  είναι χωρισμένο στα δυο (διπλό στην κορυφή). Μακροσκοπικά μοιάζει με άλλα είδη του ίδιου γένους, των οποίων τα A. ausonia, A. dubia και A. oblonga έχουν τον ίδιο τρόπο ζωής και συνυπάρχουν σε πολλές μεσογειακές χώρες με το A. vitis. Χρειάζεται συνεπώς προσεκτική εξέταση πριν αποφανθούμε με βεβαιότητα για την ταυτότητα του είδους αυτού.
 
+
<span style="font-weight:bold;">Ενήλικο</span>. Σώμα κοντόχοντρο, ωοειδές, διαστάσεων 15 x 10 mm και χρώμα ωραίο πράσινο σκοτεινό μεταλλικό. Το χρώμα όμως ποικίλλει και πληθυσμοί με δεσπόζον χρώμα μεταλλικό κυανούν ή ιώδες δεν είναι σπάνιοι. Κατά μήκος της οπίσθιας πλευράς του προνώτου έχει ένα αβαθές αυλάκι. Το εξωτερικό νύχι των προθωρακικών  και μεταθωρακικών ποδιών  είναι χωρισμένο στα δυο (διπλό στην κορυφή). Μακροσκοπικά μοιάζει με άλλα είδη του ίδιου γένους, των οποίων τα A. ausonia, A. dubia και A. oblonga έχουν τον ίδιο τρόπο ζωής και συνυπάρχουν σε πολλές μεσογειακές χώρες με το A. vitis. Χρειάζεται συνεπώς προσεκτική εξέταση πριν αποφανθούμε με βεβαιότητα για την ταυτότητα του είδους αυτού.
+
  
 
[[είναι εχθρός της::Αμπέλι| ]]
 
[[είναι εχθρός της::Αμπέλι| ]]

Αναθεώρηση της 11:56, 25 Ιανουαρίου 2016

Ενήλικο. [1] Σώμα κοντόχοντρο, ωοειδές, διαστάσεων 15 x 10 mm και χρώμα ωραίο πράσινο σκοτεινό μεταλλικό. Το χρώμα όμως ποικίλλει και πληθυσμοί με δεσπόζον χρώμα μεταλλικό κυανούν ή ιώδες δεν είναι σπάνιοι. Κατά μήκος της οπίσθιας πλευράς του προνώτου έχει ένα αβαθές αυλάκι. Το εξωτερικό νύχι των προθωρακικών και μεταθωρακικών ποδιών είναι χωρισμένο στα δυο (διπλό στην κορυφή). Μακροσκοπικά μοιάζει με άλλα είδη του ίδιου γένους, των οποίων τα A. ausonia, A. dubia και A. oblonga έχουν τον ίδιο τρόπο ζωής και συνυπάρχουν σε πολλές μεσογειακές χώρες με το A. vitis. Χρειάζεται συνεπώς προσεκτική εξέταση πριν αποφανθούμε με βεβαιότητα για την ταυτότητα του είδους αυτού.




Βιβλιογραφία

  1. "Έντομα καρποφόρων δέντρων και αμπέλου", Μ.Ε. Τζανακάκης- Β.Ι. Κατσόγιαννός, 1998.