Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Νεράντζι"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '__NOTOC__')
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
[[Image:Ο καρπός του νεραντζιού.jpg|thumb|px100|Ο καρπός του νεραντζιού]]
 +
 +
Ο [[Καρπός εσπεριδοειδών |καρπός]] της νεραντζιάς <ref name="Νεραντζιά"/> είναι το νεράντζι που μοιάζει με το [[Πορτοκάλι |πορτοκάλι]] εξωτερικά αλλά η διαφορά του είναι στη γεύση. Τα νεράντζια είναι πολύ πικρά και ξινά και δεν καταναλώνονται νωπά. Η χρήση τους είναι κυρίως στη ζαχαροπλαστική και στην ποτοποιία.
 +
 +
Ως γλυκό του κουταλιού το νεράντζι είναι έξοχο σε άρωμα και γεύση και δημοφιλές στην παράδοση πολλών περιοχών της Ελλάδας. Από τον ανθό της [[Εσπεριδοειδή |νεραντζιάς]] λαμβάνεται αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Η νεραντζιά επίσης [[Καλλιέργεια εσπεριδοειδών |καλλιεργείται]] ως καλλωπιστικό σε πάρκα και πεζοδρόμια κυρίως των μεγαλουπόλεων, το δέντρο δε είναι ανθεκτικό τόσο στο ψύχος όσο και στην ξηρασία.
 +
Για την αποθήκευση και συντήρηση εσπεριδοειδών δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο. [[Αποθήκευση και συντήρηση εσπεριδοειδών]].
 +
 +
{{{top_heading|==}}}[[Διατροφική αξία νεραντζιού]]{{{top_heading|==}}}
 +
{{:Διατροφική αξία νεραντζιού|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
 +
 +
==Σχετικές σελίδες==
 +
*[[Καρπός εσπεριδοειδών]]
 +
*[[Πορτοκάλι]]
 +
*[[Εσπεριδοειδή]]
 +
*[[Καλλιέργεια εσπεριδοειδών]]
 +
*[[Αποθήκευση και συντήρηση εσπεριδοειδών]]
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 +
<references>
 +
 +
<ref name="Νεραντζιά"/> [{{#show: Ιστοσελίδα Wikipedia/Νεραντζιά| ?has link}} Νεραντζιά]</ref>
 +
 +
</references>
 +
 +
[[Category:Βρώσιμο προϊόν φυτικής προέλευσης]]
 +
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 +
[[παράγεται από::Εσπεριδοειδή| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Αναθεώρηση της 08:55, 19 Ιουλίου 2013

Ο καρπός του νεραντζιού

Ο καρπός της νεραντζιάς [1] είναι το νεράντζι που μοιάζει με το πορτοκάλι εξωτερικά αλλά η διαφορά του είναι στη γεύση. Τα νεράντζια είναι πολύ πικρά και ξινά και δεν καταναλώνονται νωπά. Η χρήση τους είναι κυρίως στη ζαχαροπλαστική και στην ποτοποιία.

Ως γλυκό του κουταλιού το νεράντζι είναι έξοχο σε άρωμα και γεύση και δημοφιλές στην παράδοση πολλών περιοχών της Ελλάδας. Από τον ανθό της νεραντζιάς λαμβάνεται αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Η νεραντζιά επίσης καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και πεζοδρόμια κυρίως των μεγαλουπόλεων, το δέντρο δε είναι ανθεκτικό τόσο στο ψύχος όσο και στην ξηρασία. Για την αποθήκευση και συντήρηση εσπεριδοειδών δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο. Αποθήκευση και συντήρηση εσπεριδοειδών.

Διατροφική αξία νεραντζιού

Γλυκό νεράντζι

Το δέντρο της νεραντζιάς έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με της πορτοκα­λιάς. Επιπλέον, τα φύλλα και τα άνθη της σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία, ανακουφίζουν από στομαχόπονο και βήχα, και κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Τα γλυκά από άνθη νεραντζιάς και από νεράντζι ανοίγουν την όρεξη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Λέγεται ότι το ζου­μί στο οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση. Φυσικά, στα αφεψήματα, επειδή είναι πολύ πικρά, συνίσταται να προστίθεται μέλι ή ζάχαρη (κατά προ­τίμηση, ακατέργαστη).




Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Σφάλμα παραπομπής: Μη έγκυρη ετικέτα <ref>· δεν δίνεται κείμενο για παραπομπές με όνομα .CE.9D.CE.B5.CF.81.CE.B1.CE.BD.CF.84.CE.B6.CE.B9.CE.AC