Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αραίωμα με το χέρι"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Το [[Αραίωμα καρπών|αραίωμα]] των [[Καρποί|καρπών]] με το χέρι είναι μια χρονοβόρα και ακριβή [[Κατάλογος καλλιεργειών ανοικτού τύπου|καλλιεργητική]] εργασία, ιδιαίτερα, αν η [[Καρπόδεση|καρπόδεση]] είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια σύντομη | + | Το [[Αραίωμα καρπών|αραίωμα]] των [[Καρποί|καρπών]] με το χέρι είναι μια χρονοβόρα και ακριβή [[Κατάλογος καλλιεργειών ανοικτού τύπου|καλλιεργητική]] εργασία, ιδιαίτερα, αν η [[Καρπόδεση|καρπόδεση]] είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια σύντομη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να συγκεντρωθεί και να καθοδηγηθεί ένας μεγάλος αριθμός εργατών. |
Ένας πεπειραμένος εργάτης χρειάζεται 15 έως 20 λεπτά για να αραιώσει μια [[Ροδακινιά|ροδακινιά]] που φέρει 10.000 καρπούς. Επομένως, τα εναπομείναντα 1200 [[Ροδάκινο|ροδάκινα]], θα αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος. | Ένας πεπειραμένος εργάτης χρειάζεται 15 έως 20 λεπτά για να αραιώσει μια [[Ροδακινιά|ροδακινιά]] που φέρει 10.000 καρπούς. Επομένως, τα εναπομείναντα 1200 [[Ροδάκινο|ροδάκινα]], θα αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος. |
Αναθεώρηση της 12:35, 30 Μαρτίου 2017
Το αραίωμα των καρπών με το χέρι είναι μια χρονοβόρα και ακριβή καλλιεργητική εργασία, ιδιαίτερα, αν η καρπόδεση είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια σύντομη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να συγκεντρωθεί και να καθοδηγηθεί ένας μεγάλος αριθμός εργατών.
Ένας πεπειραμένος εργάτης χρειάζεται 15 έως 20 λεπτά για να αραιώσει μια ροδακινιά που φέρει 10.000 καρπούς. Επομένως, τα εναπομείναντα 1200 ροδάκινα, θα αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος.
Όταν οι ροδακινιές είναι μεγάλες και απαιτούν σκάλες, είναι αναγκαία ή ύπαρξη ενός άλλου ατόμου μ' ένα μεγάλο κοντάρι, που ν' ακολουθεί τους εργάτες, για να αραιώνει τους καρπούς, που δεν έφθασαν αυτοί. Συνήθως χρησιμοποιούνται κοντάρια μήκους 1.3 έως 2.0 μέτρα των οποίων τα άκρα είναι περιτυλιγμένα με καουτσούκ , για το αραίωμα των συμπύρηνων ποικιλιών ροδακινιάς, όταν υπάρχει έλλειψη εργατών.
Η τεχνική αυτή δε συνιστάται για είδη που καρποφορούν σε λογχοειδή βλάστηση ή για επιτραπέζιες ποικιλίες, των οποίων οι καρποί καταναλίσκονται ως επιτραπέζιοι (νωποί), γιατί ενδέχεται τα λογχοειδή να σπάσουν και οι απομείναντες καρποί να τραυματιστούν.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997