Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Λίπανση πατάτας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
[[σχετίζεται με::Κηπευτική καλλιέργεια| ]]
+
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια πατάτας| ]]

Αναθεώρηση της 11:42, 12 Αυγούστου 2013

H πατάτα έχει σηµαντικές ανάγκες σε άζωτο, φωσφόρο και κάλιο, η δε απρόσκοπτη προµήθεια τους είναι απαραίτητη προ­ϋπόθεση για µια µεγάλη παραγωγή µε άριστα ποιοτικά χαρα­κτηριστικά, ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό ξηρής ουσίας και ικανο­ποιητική συγκέντρωση νιτρικών. Όμως, ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπογραµµιστεί ότι µε την κατάχρηση των λιπασµάτων, ιδι­αίτερα των αζωτούχων, στα τελευταία στάδια ανάπτυξης των φυτών, προκαλείται υποβάθµιση της ποιότητας (µείωση της ξηράς ουσίας, αύξηση των νιτρικών, παραµόρφωση των κον­δύλων κτλ.). Mε βάση τα αποτελέσµατα των χηµικών αναλύσεων που γίνο­νται κατά καιρούς, φαίνεται ότι από τις υπερβολικές λιπάνσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, τα πλείστα παραδοσιακά πατα­τοχώραφα είναι εµπλουτισµένα µε µεγάλες ποσότητες φω­σφόρου και καλίου, σε αρκετές µάλιστα περιπτώσεις είναι εµπλουτισµένα και µε πολύ σηµαντικές ποσότητες αζώτου, φωσφόρου και καλίου.

Η ποσότητα των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται µια πατατοφυτεία είναι ανάλογη µε την ποσό­τητα της παραγωγής και ανάλογη µε την πρωιµότητα της ποικιλίας. Όσο πιο πρώιµη και χαµηλότερη είναι η παραγωγή τό­σο λιγότερες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων θα αξιοποιη­θούν και όσο µεγαλύτερη είναι η βλαστική περίοδος και όσο πιο µεγάλη είναι η παραγωγή, τόσο µεγαλύτερες είναι οι ανά­γκες σε θρεπτικά στοιχεία. Καθυστέρηση παρατηρείται στη φυσιολογική ωρίµανση της πατάτας, σαν αποτέλεσµα της κατάχρησης των αζωτούχων λιπασµάτων. Tο γεγονός αυτό, εκτός του ότι αυξάνει το κόστος παραγωγής, οδηγεί στη µείωση των εσόδων, γιατί, όπως είναι γνωστό, µε κάθε µέρα που περνά µειώνεται και η τιµή πληρωµής.

Ο κάθε καλλιεργητής φροντίζει έγκαιρα για τη χηµική ανάλυ­ση του εδάφους του, ώστε να λιπαίνει τη φυτεία ορθολογιστι­κά. Tούτο θεωρείται ακόµα πιο επιτακτικό για όσους γεωργούς θα εφαρµόσουν τη συνδυασµένη άρδευση - λίπανση στην πα­τατοφυτεία τους. Aυτοί θα πρέπει έγκαιρα να φροντίσουν να κάνουν χηµική ανάλυση γιατί, ανάλογα µε τα αποτελέσµατά της, θα πάρουν οδηγίες για τη συγκέντρωση του αζώτου, του φωσφόρου και του καλίου µε τα οποία θα εµπλουτίζεται το νερό άρδευσης. Παρόλα αυτά, αν ένας καλλιεργητής δε θέλει να κατανοήσει τα πλεονεκτήµατα που έχει η χηµική ανάλυση του εδάφους καλό είναι να έχει υπόψη του ότι µια άριστη παραγωγή έχει κατά κανόνα ανάγκη από 17-20kg καθαρό άζωτο κατά στρέμμα που σηµαίνει 75-100kg θειϊκή αµµωνία (21-0-0), 25-30kg/στρέμμα τριπλό υπερφωσφορικό (0-48-0) και 15-30kg/στρέμμα θειϊκό κάλι (0-0-50). Όµως, αν στην πραγµατικότητα χρει­άζονται αυτές οι ποσότητες, ή αν χρειάζεται οποιαδήποτε αυξοµείωση, µόνο τα στοιχεία µιας χηµικής ανάλυσης µπορούν να το καθορίσουν.