Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Διατροφική αξία κρέατος κουνελιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 87: Γραμμή 87:
 
[[Category:Προϊόν ζωϊκής προέλευσης]]
 
[[Category:Προϊόν ζωϊκής προέλευσης]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση αγροτικής παραγωγής::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση αγροτικών προμηθειών::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε συνεταιρισμός-ένωση συνεταιρισμών-ομάδα παραγωγών::30| ]]
 
 
[[παράγεται από::Κονικλοειδή| ]]
 
[[παράγεται από::Κονικλοειδή| ]]
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Αναθεώρηση της 10:57, 9 Ιουλίου 2013

Τα οφέλη του κρέατος του κουνελιού

Κρέας κουνελιού

Το κρέας του κουνελιού είναι το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες καί το πιο φτωχό σε θερμίδες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρέατα. Το κρέας του είναι τρυφερό, εύπεπτο καί μοιάζει με του κοτόπουλου περιέχοντας ωστόσο πολύ λιγότερο λίπος. Το κρέας του κουνελιού εμφανίζει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτείνες καί τη χαμηλότερη σε λίπος.


Κουνέλι Κοτόπουλο Μοσχάρι (μηρός) Πρόβατο (μηρός) Χοιρινό (μηρός)
Νερό 70 63 67 66 57
Πρωτείνες 21 18,2 20,2 18,1 15,9
Λίπος 8 17,9 12,3 14,6 26,6
Τέφρα 1 0,9 0,9 1,4 0,7
Ενέργεια Kcal 162 239 197 209 308
Ca (mg) 20 10 12 10 9
P (mg) 352 176 203 165 178
Fe (mg) 1,3 1,6 3 1,5 2,4

Διαιτητική αξία

Κουνέλι στιφάδο

Το κρέας του κουνελιού χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες είναι κοντινή με τα υπόλοιπα ερυθρά σφάγεια εκτός από την υπεροχή του σε νιασίνη η οποία βρίσκεται σε τέτοια περιεκτικότητα που επαρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου (12,4 mg).Η περιορισμένη περιεκτικότητα σε νάτριο καί αυξημένη σε κάλιο καθιστούν το κρέας του κουνελιού ιδανικό για τη διατροφή των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση, αγγειοπάθειες καί άλλα νοσήματα συνδεδεμένα με υποκαλιαιμία.

Ιδιαίτερο διαιτιτκό ενδιαφέρον παρουσιάζει στο κουνελίσιο κρέας η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια σε συγκριση με τα υπόλοιπα είδη. Παρόλο τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, χαρακτηρηστική είναι η μεγάλη περιεκτικότητα των λιπιδίων σε λινολεϊκό καί λινολενικό οξύ. Τα παραπάνω δύο λιπαρά οξέα δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά πρέπει να τα παραλάβει από την τροφή καί έπομένως εντάσονται στα απαραιτήτα λιπαρά οξέα για τον ανθρώπινο. Τα δύο αυτά λιπαρά οξέα αποτελούν πρόδρομες ουσίες για τον σχηματισμό πολυακόρεστων λιπαρών όπως το αραχιδονικό οξύ.

Το αραχιδονικό οξύ αποτελεί πρόδρομο ουσία για τον σχηματισμό των προσταγλανδίνων.Ολα τα προαναφερόμενα λιπαρά οξέα καί οι προσταγλανδίνες ασκούν μια εξειδικευμένη δράς πάνω σε πολλούς επικίνδυνους παράγοντες, υπευθυνους για καρδιαγγές παθήσεις, την υπέρταση , την ακεραιότητα των νεφρών καί του καρδιακού μυός, την τάση για θρομβώσεις καθώς καί τον διαβήτη Τέλος το κρέας του κουνελιού ξεχωρίζει για το πολύ χαμηλό ποσοστό σε χοληστερόλη (35-50 mg/100 g νωπού κρέατος).

Γι' αυτές τις ιδιότητές του το κρέας πρέπει να συνίσταται για τη διατροφή ατόμων που παρουτσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης καί τριγλυκεριδιων στο αίμα καθώς καί ατομα με υψηλόυς δείκτες LDL καί χαμηλή HDL.

Το κρέας του κουνελιού ενδείκνυται να χρησιμοποιείται προνομιακά για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και τις διαταραχές του μεταβολισμού των λιπών (παχυσαρκία).