Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αιθέριο έλαιο βασιλικού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
 
</references>
 
</references>
  
[[Category:Βιομηχανικό προϊόν]]
+
[[Category:Μεταποιημένο προϊόν φυτικής προέλευσης]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[παράγεται από::Βασιλικός φυτό| ]]
 
[[παράγεται από::Βασιλικός φυτό| ]]

Αναθεώρηση της 11:50, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Αιθέριο έλαιο βασιλικού

Τα κύρια ενεργά συστατικά του αιθέριου ελαίου είναι λιναλόλη, ευγενόλη και ευκαλυπτόλη. Άλλα ενεργά συστατικά σε μικρότερες συστατικά σε μικρότερες συγκεντρώσεις είναι: 1,8-κινεόλη, α-τερπινεόλη, β-καρυοφυλένιο, γερανιόλη, σαβινένιο, α-φελλανδρένιο, γ-τερπινένιο, θουγιόνη, μυρκένιο, λιμονένιο, οκιμένιο και π-κυμένιο.[1]

Τo αιθέριο έλαιο του βασιλικού εξάγεται από ολόκληρο το φυτό, είναι σχεδόν διαφανές και έχει μυρωδιά που είναι γλυκιά και πικάντικη. Επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμάει το στρες, το άγχος, την πνευματική κόπωση και βοηθά στη συγκέντρωση. Επιπλέον ανακουφίζει από το βήχα, τη γρίπη και το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία και καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα και τα φίδια.[2] Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται αρωματοποϊία, στη φαρμακευτική (π.χ αντιμικροβιακή δράση στη σαλμονέλλα κ.ά), στη βιομηχανία τροφίμων και στη σαπωνοποϊία. Ο βασιλικός παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με το αιθέριο έλαιο του να δρα και ως εντομοαπωθητικό. Ως φρέσκος, ο βασιλικός χρησιμοποιείται στις σαλάτες και στα φαγητά ενώ η ξηρή δρόγη για αφεψήματα.[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός, Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.
  2. Ο βασιλικός και οι θεραπευτικές του ιδιότητες