Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πολλαπλασιασμός κορίανδρου"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Ο πολλαπλασιασμός του [[Κορίανδρος φυτό|κορίανδρου]] γίνεται με σπόρους. Οι καρποί του κορίανδρου συλλέγονται προσεχτικά ώστε να μην διασπαστεί το σχιζοκάρπιο και εκτεθούν οι σπόροι σε μηχανικό κίνδυνο - στο στάδιο της ωριμότητας. Μετά τη συλλογή οι σπόροι πρέπει να ξηραίνονται έτσι ώστε το επίπεδο υγρασίας τους να μην ξεπερνά το 8-9%. Η σπορά γίνεται είτε φθινόπωρο είτε άνοιξη. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε να μην υπάρχει παρατεταμένη περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών όταν σπέρνουμε τον κορίανδρο. Αν η θερμοκρασία την περίοδο της βλάστησης του σπόρου είναι 15-17<sup>o</sup>C, τότε ο σπόρος βλασταίνει μέσα σε 2 εβδομάδες. Οι σπόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την [[Καλλιέργεια κορίανδρου|καλλιέργεια]] δεν πρέπει να είναι πάνω από 2 ετών, γιατί μειώνεται η βλαστική ικανότητα του σπόρου. Η σπορά γίνεαται απευθείας στο χωράφι με πνευματικές μηχανές ή πεταχτά σε γραμμές σε απόσταση 30-40cm. Για 1 στρέμμα απαιτούνται 1,5-2Kg σπόρου. | + | Ο πολλαπλασιασμός του [[Κορίανδρος φυτό|κορίανδρου]] γίνεται με σπόρους. Οι καρποί του κορίανδρου συλλέγονται προσεχτικά ώστε να μην διασπαστεί το σχιζοκάρπιο και εκτεθούν οι σπόροι σε μηχανικό κίνδυνο - στο στάδιο της ωριμότητας. Μετά τη συλλογή οι σπόροι πρέπει να ξηραίνονται έτσι ώστε το επίπεδο υγρασίας τους να μην ξεπερνά το 8-9%. Η σπορά γίνεται είτε φθινόπωρο είτε άνοιξη. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε να μην υπάρχει παρατεταμένη περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών όταν σπέρνουμε τον κορίανδρο. Αν η θερμοκρασία την περίοδο της βλάστησης του σπόρου είναι 15-17<sup>o</sup>C, τότε ο σπόρος βλασταίνει μέσα σε 2 εβδομάδες. Οι σπόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την [[Καλλιέργεια κορίανδρου|καλλιέργεια]] δεν πρέπει να είναι πάνω από 2 ετών, γιατί μειώνεται η βλαστική ικανότητα του σπόρου. Η σπορά γίνεαται απευθείας στο χωράφι με πνευματικές μηχανές ή πεταχτά σε γραμμές σε απόσταση 30-40cm. Για 1 στρέμμα απαιτούνται 1,5-2Kg σπόρου.<ref name="Άρωμα ποιότητας"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Άρωμα ποιότητας"> Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός, Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | ||
[[σχετίζεται με::Κορίανδρος φυτό| ]] | [[σχετίζεται με::Κορίανδρος φυτό| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Αναθεώρηση της 08:07, 20 Ιουλίου 2015
Ο πολλαπλασιασμός του κορίανδρου γίνεται με σπόρους. Οι καρποί του κορίανδρου συλλέγονται προσεχτικά ώστε να μην διασπαστεί το σχιζοκάρπιο και εκτεθούν οι σπόροι σε μηχανικό κίνδυνο - στο στάδιο της ωριμότητας. Μετά τη συλλογή οι σπόροι πρέπει να ξηραίνονται έτσι ώστε το επίπεδο υγρασίας τους να μην ξεπερνά το 8-9%. Η σπορά γίνεται είτε φθινόπωρο είτε άνοιξη. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε να μην υπάρχει παρατεταμένη περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών όταν σπέρνουμε τον κορίανδρο. Αν η θερμοκρασία την περίοδο της βλάστησης του σπόρου είναι 15-17oC, τότε ο σπόρος βλασταίνει μέσα σε 2 εβδομάδες. Οι σπόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια δεν πρέπει να είναι πάνω από 2 ετών, γιατί μειώνεται η βλαστική ικανότητα του σπόρου. Η σπορά γίνεαται απευθείας στο χωράφι με πνευματικές μηχανές ή πεταχτά σε γραμμές σε απόσταση 30-40cm. Για 1 στρέμμα απαιτούνται 1,5-2Kg σπόρου.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός, Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.