Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αιγοπρόβατα"
Γραμμή 114: | Γραμμή 114: | ||
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]] | ||
− | |||
[[Category:Αιγοπρόβατα]] | [[Category:Αιγοπρόβατα]] | ||
__NOTOC__ | __NOTOC__ |
Αναθεώρηση της 07:59, 1 Ιουλίου 2013
Τα αιγοπρόβατα ανήκουν στα μηρυκαστικά. Τα μηρυκαστικά αποτελούν υποτάξη οπληφόρων Θηλαστικών, της τάξης Αρτιοδάκτυλα. Στα μηρυκαστικά το πέλμα έχει εξελιχτεί με δύο (2) δάχτυλα και συνήθως φέρουν κέρατα, κυρίως τα αρσενικά. Χαρακτηρίζονται από την μεγάλη χωρητικότητα του στομαχιού τους, το οποίο αποτελείται από τέσσερα (4) διαμερίσματα, που είναι κατά σειρά: Η Μεγάλη Κοιλία, η οποία χωρίζεται στο ραχιαίο και τον κοιλιακό σάκκο, ο Κεκρύφαλος, ο Εχίνος ή Βιβλίο και το Ήνυστρο, το οποίο αποτελεί το πραγματικό στομάχι των μυρυκαστικών.
Στα μηρυκαστικά εκτός απ'τα αιγοπρόβατα, ανήκουν τα βοοειδή, οι βούβαλοι, η καμηλοπάρδαλη, τα ελάφια, οι τάρανδοι, τα ζαρκάδια, οι αντιλόπες και οι γαζέλες. Τα μηρυκαστικά είναι φυτοφάγα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυτικών τροφών, κυρίως χλόης. Είναι ζώα των εκτεταμένων ανοιχτών πεδιάδων, μη επιθετικά. Τα μηρυκαστικά, κατά τη λήψη της τροφής τους την προωθούν σχεδόν αμάσητη στη μεγάλη κοιλία και, όταν αργότερα βρεθούν σε ηρεμία, την επαναφέρουν στο στόμα τους, όπου τότε υφίσταται μια δεύτερη, κανονική μάσηση. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται ως μηρυκασμός.
Φυλές αιγοπροβάτων
Τα αιγοπρόβατα που εκτρέφονται στη χώρα μας ανήκουν σε δύο κατηγορίες φυλών. Υπάρχουν λοιπόν οι αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων, όπως είναι του Αγρινίου, του Άργους, της Ζακύνθου, της Θράκης, το Καλαρρύτικο, το Καραγκούνικο, της Καρύστου, της Φριζάρτας (Άρτας) κ.ά. όσο αφορά στα πρόβατα και της Σκοπέλου [1] και της Εγχώριας Αίγας όσο αφορά στις αίγες. Όσο αφορά τωρα στις ξενικές φυλές [2] αιγών και προβάτων, στη χώρα μας οι κυριότερες από αυτές είναι:η φυλή Assaf, η φυλή Awassi, η φυλή Fresian Milk Sheep, η φυλή Sardinian, η φυλή Alpine, η φυλή Saanen, η φυλή Toggenburg, η φυλή LaMancha και η φυλή Oberhasli. Στον πίνακα που ακολουθεί υπάρχουν στοιχεία για τους εγκεκριμένους ή αναγνωρισμένους οργανισμούς για τη διατήρηση ή κατάρτιση γενεαλογικού βιβλίου ή μητρώου της φυλής. Εγκεκριμένοι οργανισμοί για διατήρηση γενεαλογικού βιβλίου ή μητρώου της φυλής[3]
Μορφολογικά χαρακτηριστικά προβάτου φυλής Ζακύνθου
Η φυλή Ζακύνθου [4] διαφέρει σημαντικά από τις άλλες ελληνικές φυλές και ανήκει στα αναμικτόμαλλα και στενόουρα πρόβατα και έχει επιπλέον διαδοθεί στα βορειοδυτικά παράλια της Πελοποννήσου, στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Πρέβεζας, καθώς και στα παράλια του νομού Θεσπρωτίας. Ο χρωματισμός είναι λευκός. Η κεφαλή είναι μετρίου έως μεγάλου μεγέθους. Τα πόδια έιναι πολύ ψηλά και το μέγεθος του σώματος έιναι από τα μεγαλύτερα στα ελληνικά πρόβατα.
Ανατομικά χαρακτηριστικά προβάτων
Στα ανατομικά χαρακτηριστικά των προβάτων συμπεριλαμβάνεται και το γεννητικό τους σύστημα. [5]
Το γεννητικό σύστημα του κριού, όπως και όλων των αρσενικών θηλαστικών, αποτελείται από τους όρχεις, την εκφορητική οδό του σπέρματος (επιδιδυμίδα, σπερματικός πόρος, ουρήθρα, πέος) και τους βοηθητικούς γεννητικούς αδένες (κυστοειδής αδένας, προστάτης, βολβουρηθραίος αδένας). Το γεννητικό σύστημα των προβατίνων αποτελείται από τις δύο ωοθήκες, τους δύο ωαγωγούς ή σάλπιγγες, τη μήτρα, τον κόλπο, τον πρόδρομο του κόλπου και το αιδοίο.
Αναπαραγωγή αιγοπροβάτων
Έχει γίνει γενικώς παραδεκτό πως η σωστή και καλή διαχείριση[6]της αναπαραγωγής των προβάτων είναι το μυστικό της αποδοτικότητας μιας εκμετάλλευσης. Η λειτουργία της αναπαραγωγής[5] είναι ένα πολύπλοκο βιολογικό φαινόμενο. Η αναπαραγωγή επιτυγχάνεται με τη συνεργασία του αναπαραγωγικού και του ενδοκρινικού συστήματος των ζώων, με το δεύτερο να παράγει τις απαιτούμενες ορμόνες, που θα συγχρονίσουν και θα ελέγξουν την διαδικασία της αναπαραγωγής. Η ανάγκη για ύπαρξη μεγάλου αριθμού ατόμων υψηλής γενετικής αξίας μας έχει οδηγήσει σε εξωγενείς χειρισμούς και ρυθμίσεις των γεγονότων που καθορίζουν την αναπαραγωγική διαδικασία των ζώων. Επιπρόσθετα η έκρηξη της τεχνολογικής ανάπτυξης προσφέρει όλα εκείνα τα εργαλεία που κάνουν δυνατή την ενασχόληση και την πρακτική εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η κλωνοποίηση και η παραγωγή διαγονιδιακών ζώων. Στη διατριβή που ακολουθεί με θέμα "Η τεχνολογία της υποστηριζόμενης αναπαραγωγής στο πρόβατο" αναλύονται οι τεχνικές της υποστηριζόμενης αναπαραγωγής στο πρόβατο. Η τεχνολογία της υποστηριζόμενης αναπαραγωγής στο πρόβατο[7].
Ασθένειες αιγοπροβάτων
Οι ασθένειες απ' τις οποίες προσβάλλονται τα αιγοπρόβατα είναι οι εξής:
Οι κυριότερες παθήσεις των αιγοπροβάτων
Πολύ συχνά στην αιγοπροβατοτροφία συναντάμε αρκετές παθήσεις[11]των ζώων. Οι κυριότερες απ' αυτές είναι: οι μαστίτιδες, η οικονομική σημασία των οποίων οφείλεται στην απώλεια της λειτουργίας του μαστικού αδένα και στην ανάγκη πρόωρης σφαγής των προβατίνων και αιγών. Η λοιμώδης αγαλαξία που χαρακτηρίζεται κυρίως από φλεγμονώδεις εντοπίσεις στο μαστό, στις αρθρώσεις και στους οφθαλμούς. Η πνευμονική αδενωμάτωση, η οποία πρόκειται για μια προοδευτική αναπνευστική νόσο που επηρεάζει τα ενήλικα ζώα. Η λοιμώδης ποδοδερματίτιδα που είναι μια μεταδοτική λοίμωξη του άκρου ποδός των αιγοπροβάτων και πολλές άλλες. Η πρόληψη των νοσημάτων [12] αποτελεί τον πιο ορθό τρόπο αντιμετώπισής τους. Αυτό έχει πια αναγνωριστεί απ' όλους και γι' αυτό στην προληπτική κτηνιατρική αφιερώνεται όλο και μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων των κτηνιάτρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Οι λόγοι που επιβάλλουν την πρόληψη είναι οικονομικοί και δημόσιας υγείας.
Σήμανση ζώων
Όπως και στα βοοειδή έτσι και στα αιγοπρόβατα γίνεται σήμανση. Αυτή γίνεται με δύο τρόπους:
- με τα τυπικά ενώτια που τοποθετούνται στα αυτιά του ζώου και
- με τους στομαχικούς βόλους ηλεκτρονικής σήμανσης.
Το χρώμα του ενωτίου είναι κίτρινο RAL η δε γραφή του μαύρη, ανεξίτηλη, τυπωμένη με LASER και ευανάγνωστη για τουλάχιστον 7 χρόνια. Το χρώμα του ενωτίου δεν περιέχει κάδμιο και μόλυβδο σε ανιχνεύσιμα επίπεδα. Το ενώτιο είναι κατασκευασμένο από πολυουρεθάνη ελαστικής υφής, ανθεκτική σε θερμοκρασίες από -10 έως 50oC, αντιμικροβιακή και πρέπει να μπορεί να παραμένει επί του ζώου, συνεχώς μετά την τοποθέτησή του, επί τουλάχιστον 7 χρόνια, χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη σε αυτό. Όλες οι πληροφορίες για τις προδιαγραφές μέσων σήμανσης αιγοπροβάτων δίνονται στη συνέχεια.Προδιαγραφές μέσων σήμανσης αιγοπροβάτων.[13] Όσο αφορά στους στομαχικούς βόλους, ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός θα πρέπει να πλένεται σχολαστικά και να απολυμαίνεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ένα κοπάδι και οπωσδήποτε πριν τη χρησιμοποίησή του σε άλλη εκμετάλλευση. Στο παρακάτω pdf ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για την τοποθέτηση των στομαχικών βόλων στα ζώα.Τοποθέτηση στομαχικών βόλων.[13]Στην καρτέλα που ακολουθεί (με όνομα "Μητρώο εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων") καταγράφονται όλα τα στοιχεία τις εκμετάλλευσης, όπως τι τύπος παραγωγικής κατεύθυνσης είναι (αναπαραγωγής, γαλακτοπαραγωγής, κρεοπαραγωγής, μικτή), στοιχεία για την έδρα της εκμετάλλευσης (δήμος, τοποθεσία, κωδικός αγροτεμαχίου κλπ.), τα στοιχεία του κατόχου ή υπεύθυνου της εκμετάλλευσης κ.ά.Μητρώο εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων[13]Ακολουθεί η αίτηση χορήγησης έγκρισης μέσων σήμανσης ζωικού κεφαλαίου Αίτηση χορήγησης έγκρισης μέσως σήμανσης ζωικού κεφαλαίου αλλά και το σχετικό ΦΕΚ με τον κανονισμό για τις διαδικασίες έγκρισης μέσων σήμανσης.Κανονισμός για τις διαδικασίες έγκρισης μέσων σήμανσης
Αιγοπρόβειο γάλα
Το γάλα κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα ζωικά και φυτικά τρόφιμα διότι είναι η αποκλειστική τροφή, για τον άνθρωπο αλλά και για τα θηλαστικά ζώα, κατά το πρώτο στάδιο της ζωής τους. Από αυτό συμπεραίνεται ότι το γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας νέος οργανισμός για να αναπτυχθεί και ιδιαίτερα, επάρκεια πρωτεϊνών και αλάτων.
Το αιγοπρόβειο γάλα παρουσιάζει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λίπος και στερεά συστατικά από το αγελαδινό, γεγονός που επηρεάζει την απόδοση και τις ιδιότητες του τυριού. Από τα δύο είδη γάλακτος απουσιάζει το καροτένιο και το τυρί που προκύπτει είναι από τη φύση του λευκό. Το λίπος του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι πηγή συστατικών που συνεισφέρουν στη γεύση και το άρωμα του ώριμου τυριού. Συγκεκριμένα περιέχει σημαντικές ποσότητες καπροϊκού (C6:0), καπρυλικού (C8:0) και καπρινικού (C10:0) οξέος, τα οποία συμβάλλουν στην τυπική πικάντικη, πιπεράτη γεύση της φέτας.
[14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23]
Πληροφοριακά στοιχεία
Σχετικές σελίδες
- Εκτροφή αιγοπροβάτων
- Βοοειδή
- Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων στην Ελλάδα
- Φυλές αιγοπροβάτων που εισάγονται στη χώρα μας
- Μορφολογικά χαρακτηριστικά προβάτου φυλής Ζακύνθου
- Ανατομικά χαρακτηριστικά προβάτων
- Αναπαραγωγή αιγοπροβάτων
- Ασθένειες αιγοπροβάτων
- Οι κυριότερες παθήσεις αιγοπροβάτων
Βιβλιογραφία
- ↑ Αίγα φυλής Σκοπέλου
- ↑ "Φυλές αιγοπροβάτων εισαγωγής
- ↑ Εγκεκριμένοι οργανισμοί διατήρησης γενεαλογικού βιβλίου ή μητρώου της φυλής
- ↑ "Αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά του προβάτου φυλής Ζακύνθου", Μεταπτυχιακή μελέτη του Βαφειαδάκη Θεόδωρου, Αθήνα 2010.
- ↑ 5,0 5,1 "Μελέτη ίδρυσης προβατοτροφικής επιχείρησης δυναμικότητας 500 προβατίνων.", Μεταπτυχιακή εργασία του Γιολδάση Χ. Δημήτριου, Αθήνα 2010.
- ↑ Οδηγίες διαχείρισης κοπαδιού προβάτων κατά την αναπαραγωγή
- ↑ "Η τεχνολογία της υποστηριζόμενης αναπαραγωγής στο πρόβατο", Μεταπτυχιακή μελέτη της Χαβελέ Μαρίας, Αθήνα 2010.
- ↑ 8,0 8,1 Ασθένειες αιγοπροβάτων
- ↑ Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Εργαστήριο ανατομίας και φυσιολογίας αγροτικών ζώων, 2008 "Καταρροϊκός πυρετός προβάτων (Νόσος bluetongue)"
- ↑ Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια
- ↑ "Διερεύνηση των αιτιών που οδηγούν τα μεγάλα αιγοπρόβατα (μεγαλύτερα των 14 μηνών) σε σφαγή." Μεταπτυχιακή διατριβή της Παγώνα Π. Αναστασίας, Θεσσαλονίκη 2010.
- ↑ "Πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων των αιγοπροβάτων", Δρ. Ζωή Δημαρέλη-Μαλλή, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
- ↑ 13,0 13,1 13,2 Σήμανση αιγοπροβάτων
- ↑ Το πρόβλημα της αγαλαξίας
- ↑ ΕΘΙΑΓΕ Αυτόχθονες Φυλές Αγροτικών Ζώων
- ↑ Αίγες, φυλές
- ↑ Πρόβατα, φυλές
- ↑ "Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων στην Ελλάδα, Παρούσα κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές", Ιωσήφ Μπιζέλης, Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α.
- ↑ Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Αθήνας, Αιγοπρόβατα
- ↑ "Προσδιορισμός των γενοτύπων προβάτων ως προς το γονίδιο της τρομώδους νόσου (Scraple) με βάση το DNA των σωματικών κυττάρων του γάλατος και σχέση μεταξύ γενοτύπων και ζωοτεχνικών χαρακτηριστικών", Διδακτορική διατριβή της Ψηφίδη Α. Ανδρονίκης, Κτηνίατρος, Θεσσαλονίκη 2010.
- ↑ "Μελέτη του γονιδίου της πρωτεΐνης prion σε αίγες υγιείς και με τρομώδη νόσο.", Διδακτορική διατριβή της Φραγκιαδάκη Γ. Ειρήνης, Κτηνίατρος-Μ.Τ.Σ. Ζωϊκής παραγωγής, Υπότροφος Ι.Κ.Υ.
- ↑ Το κατσικίσιο γάλα
- ↑ Βιολογική αιγοπροβατοτροφία ΣΒΒΕ, "Μελέτη για τη βιολογική εκτροφή αιγοπροβάτων και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων με βάση το αιγοπρόβειο γάλα", Ιούνιος 2003.