Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κεχρί προϊόν"
(Νέα σελίδα με 'Ο καρπός όλων σχεδόν των ειδών κεχριού χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλ...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
Ο καρπός όλων σχεδόν των ειδών [[Κεχρί φυτό |κεχριού]] χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και σε Δημοκρατίες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. Αποκαλείται και "σιτηρό του φτωχού", αφού υποκαθιστά το σιτάρι και το ρύζι εκεί που δεν είναι δυνατή η καλλιέργεια ή η αγορά τους. Καταναλώνεται αλεσμένος για παραγωγή ψωμιού ή συναφών σκευασμάτων, βρασμένος ή ενυδατωμένος σε χυλούς, σούπες και άλλες τροφές, ακόμη και φυτρωμένος (Κίνα). Το ψωμί από αλεύρι κεχριού ονομάζεται στη Ρωσία "κάσκα". Η ποιότητα του παραγόμενου ψωμιού αποκλειστικά από αλεύρι κεχριού είναι χαμηλή (επίπεδο ψωμί), αλλά βελτιώνεται όταν στο αλεύρι προστεθεί και αλεύρι σιταριού. Μπορεί επίσης ο καρπός να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή αλκοολούχων ποτών. | Ο καρπός όλων σχεδόν των ειδών [[Κεχρί φυτό |κεχριού]] χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και σε Δημοκρατίες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. Αποκαλείται και "σιτηρό του φτωχού", αφού υποκαθιστά το σιτάρι και το ρύζι εκεί που δεν είναι δυνατή η καλλιέργεια ή η αγορά τους. Καταναλώνεται αλεσμένος για παραγωγή ψωμιού ή συναφών σκευασμάτων, βρασμένος ή ενυδατωμένος σε χυλούς, σούπες και άλλες τροφές, ακόμη και φυτρωμένος (Κίνα). Το ψωμί από αλεύρι κεχριού ονομάζεται στη Ρωσία "κάσκα". Η ποιότητα του παραγόμενου ψωμιού αποκλειστικά από αλεύρι κεχριού είναι χαμηλή (επίπεδο ψωμί), αλλά βελτιώνεται όταν στο αλεύρι προστεθεί και αλεύρι σιταριού. Μπορεί επίσης ο καρπός να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή αλκοολούχων ποτών. | ||
+ | |||
+ | Στη Ρωσία το κεχρί παραδοσιακά τρώγεται ως χυλός-γλυκός, με την προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης ή αλμυρός, σαν συνοδευτικό του βασικού γεύματος. Στην Κίνα συνηθίζεται η κατανάλωσή του σε συνδυασμό με φασόλια, γλυκοπατάτες ή κολοκύθα. Η προσθήκη τυο σε σούπες βοηθάει τις μητέρες να δυναμώσουν μετά τον τοκετό και να παράγουν επαρκή ποσότητα γάλακτος για τα μωρά τους. Στη Γερμανία, τρώγεται βραστό με [[Μέλι |μέλι]] και [[Μήλο |μήλα]]. | ||
+ | |||
+ | Στην Ταϊβάν, την Ανατολική Αφρική και στο Νεπάλ με αλκοολική ζύμωση του κεχριού εξάγονται τοπικά αλκοολούχα ποτά. Στα Βαλκάνια, στις περιοχές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, από το κεχρί παράγεται ένα ποτό που ονομάζεται "boza". | ||
+ | |||
+ | Το κεχρί είναι μία από τις αγαπημένες τροφές των χορτοφάγων, γιατί με τις φυτικές του ίνες δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό με [[Διατροφική αξία κεχριού |καλής ποιότητας πρωτεΐνη]]. | ||
+ | |||
+ | Λόγω του μαγνησίου που περιέχει, το κεχρί είναι κατάλληλο για αθλητές που προπονούνται εντατικά. Ποδηλάτες και δρομείς μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες στα πόδια, μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωσή του. | ||
+ | |||
+ | Το κεχρί δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων, τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι. | ||
Στις Η.Π.Α. και άλλες χώρες ο καρπός του κοινού και του ιταλικού κεχριού χρησιμοποιείται ως κτηνοτροφή (κυρίως κοκκοποιημένος) και ως πτηνοτροφή. | Στις Η.Π.Α. και άλλες χώρες ο καρπός του κοινού και του ιταλικού κεχριού χρησιμοποιείται ως κτηνοτροφή (κυρίως κοκκοποιημένος) και ως πτηνοτροφή. |
Αναθεώρηση της 11:14, 10 Ιουλίου 2013
Ο καρπός όλων σχεδόν των ειδών κεχριού χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και σε Δημοκρατίες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. Αποκαλείται και "σιτηρό του φτωχού", αφού υποκαθιστά το σιτάρι και το ρύζι εκεί που δεν είναι δυνατή η καλλιέργεια ή η αγορά τους. Καταναλώνεται αλεσμένος για παραγωγή ψωμιού ή συναφών σκευασμάτων, βρασμένος ή ενυδατωμένος σε χυλούς, σούπες και άλλες τροφές, ακόμη και φυτρωμένος (Κίνα). Το ψωμί από αλεύρι κεχριού ονομάζεται στη Ρωσία "κάσκα". Η ποιότητα του παραγόμενου ψωμιού αποκλειστικά από αλεύρι κεχριού είναι χαμηλή (επίπεδο ψωμί), αλλά βελτιώνεται όταν στο αλεύρι προστεθεί και αλεύρι σιταριού. Μπορεί επίσης ο καρπός να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή αλκοολούχων ποτών.
Στη Ρωσία το κεχρί παραδοσιακά τρώγεται ως χυλός-γλυκός, με την προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης ή αλμυρός, σαν συνοδευτικό του βασικού γεύματος. Στην Κίνα συνηθίζεται η κατανάλωσή του σε συνδυασμό με φασόλια, γλυκοπατάτες ή κολοκύθα. Η προσθήκη τυο σε σούπες βοηθάει τις μητέρες να δυναμώσουν μετά τον τοκετό και να παράγουν επαρκή ποσότητα γάλακτος για τα μωρά τους. Στη Γερμανία, τρώγεται βραστό με μέλι και μήλα.
Στην Ταϊβάν, την Ανατολική Αφρική και στο Νεπάλ με αλκοολική ζύμωση του κεχριού εξάγονται τοπικά αλκοολούχα ποτά. Στα Βαλκάνια, στις περιοχές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, από το κεχρί παράγεται ένα ποτό που ονομάζεται "boza".
Το κεχρί είναι μία από τις αγαπημένες τροφές των χορτοφάγων, γιατί με τις φυτικές του ίνες δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό με καλής ποιότητας πρωτεΐνη.
Λόγω του μαγνησίου που περιέχει, το κεχρί είναι κατάλληλο για αθλητές που προπονούνται εντατικά. Ποδηλάτες και δρομείς μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες στα πόδια, μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωσή του.
Το κεχρί δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων, τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι.
Στις Η.Π.Α. και άλλες χώρες ο καρπός του κοινού και του ιταλικού κεχριού χρησιμοποιείται ως κτηνοτροφή (κυρίως κοκκοποιημένος) και ως πτηνοτροφή.