Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθρός φασολιάς Βρούχος"
(Νέα σελίδα με 'Είναι το έντομο που καταστρέφει τα αποθηκευμένα φασόλια (και γενικά όλα τα όσπρια),...') |
(Καμία διαφορά)
|
Αναθεώρηση της 11:07, 17 Ιουλίου 2013
Είναι το έντομο που καταστρέφει τα αποθηκευμένα φασόλια (και γενικά όλα τα όσπρια), τρώγοντας μέσα στο σπόρο. Υπάρχουν διάφορα είδη βρούχων. Τα περισσότερα έχουν μόνο μία γενιά το χρόνο. Ο βρούχος των φασολιών έχει 3-7 γενεές. Το τέλειο έντομο παραμένει μέσα στο σπόρο κατά την αποθήκευσή του. Μετά τη φύτευση του σπόρου και όταν αυτός βραχεί και μαλακώσει το περίβλημά του, ο βρούχος βγαίνει προς τα έξω και κρύβεται σε διάφορα μέρη του φυτού. Όταν η θερμοκρασία ανέβει, περίπου πάνω από 15oC, ζευγαρώνει και γεννά τα αυγά του στα πράσινα τρυφερά θυλάκια και μπαίνουν μέσα στους νέους σπόρους. Συνεχίζουν την ανάπτυξή τους μετά τη συγκομιδή μέσα στους ξηρούς σπόρους στην αποθήκη. Έτσι, τα φαγώσιμα όσπρια υποβαθμίζονται σε ποιότητα, είναι τρύπια, βγάζουν "αλεύρι" μέσα στη συσκευασία, αλλά και αυτά που πρόκειται να φυτευτούν χάνουν τη βλαστική τους ικανότητα. Η αντιμετώπιση των βρούχων γίνεται σε 2 στάδια ως εξής:
- Για μείωση της προσβολής στο χωράφι, χρησιμοποιούμε υγιή σπόρο, απαλλαγμένο από βρούχο για να μην μεταφερθεί στο χωράφι. Επιπλέον καταστρέφουμε τα υπολείμματα της καλλιέργειας αμέσως μετά τη συγκομιδή και κάνουμε ψεκασμούς νωρίς ανθίσουν τα φυτά που συνεχίζονται μέχρι να σχηματιστούν οι λοβοί.
- Για αποφυγή ζημιών κατά την αποθήκευση των οσπρίων, αποθηκεύουμε σε καθαρές αποθήκες. Ψεκάζουμε με κατάλληλα εντομοκτόνα και κάνουμε υποκαπνισμό των φασολιών αμέσως μετά τη συγκομιδή με κατάλληλα υποκαπνιστικά. Για μικρές ποσότητες οσπρίων που θα φαγωθούν (όχι για φύτευση) και πιθανόν να έχουν μέσα έντομα, τα τοποθετούμε μέσα σε φούρνο σε θερμοκρασία 100-125oC για 3-4 ώρες. Μετά φυλάγονται σε εντομοστεγή δοχεία και σε αποθήκη με δίκτυα στις πόρτες και τα παράθυρα.