Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Λίπανση σιταριού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
 
|+<font size="+1">Η μέγιστη περιεκτικότητα μιας φυτείας χειμωνιάτικου σιταριού σε μακροστοιχεία και νάτριο, καθώς και η περιεκτικότητα των στάχεων.</font>
 
|+<font size="+1">Η μέγιστη περιεκτικότητα μιας φυτείας χειμωνιάτικου σιταριού σε μακροστοιχεία και νάτριο, καθώς και η περιεκτικότητα των στάχεων.</font>
 
|-
 
|-
!scope="col" rowspan="2" style="text-align: left;" |Παραγωγική κατεύθυνση
+
!scope="col" rowspan="2" style="text-align: left;" |Θρεπτικό στοιχείο
!scope="col" colspan="3" |Λιπαντικές μονάδες / στρ.
+
!scope="col" colspan="3" |Περιεκτικότητα (kg/στρ.)
 
|-
 
|-
!scope="col" colspan="1" |Άζωτο (Ν)
+
!scope="col" colspan="1" |Ολική
!scope="col" colspan="1" |Φώσφορος (P<sub>2</sub>O<sub>5</sub>
+
!scope="col" colspan="1" |Στάχεων
 
|-
 
|-
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Σιτάρι
+
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Άζωτο
|9-18||0-4
+
|12.8||9.7
 
|-
 
|-
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Κριθάρι
+
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Φωσφόρος
 
|6-12||0-4
 
|6-12||0-4
 
|-
 
|-
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Καλαμπόκι
+
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Κάλι
 
|18-24||0-4
 
|18-24||0-4
 
|-
 
|-
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Βαμβάκι
+
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Ασβέστιο
 
|9-12||0
 
|9-12||0
 
|-
 
|-
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Τεύτλα
+
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Μαγνήσιο
 
|8-16||0-8
 
|8-16||0-8
 
|-
 
|-
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Ρύζι
+
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Θείο
 
|5-10||0-4
 
|5-10||0-4
 
|-
 
|-
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Μηδική
+
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Νάτριο
 
|0||0-9
 
|0||0-9
|-
 
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Πατάτα
 
|20-30||20
 
|-
 
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Τομάτα
 
|30-40||20
 
|-
 
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Αμπέλι
 
|5-15||0-15
 
 
|-
 
|-
 
|}
 
|}

Αναθεώρηση της 08:11, 7 Αυγούστου 2013

Οι απαιτήσεις του σιταριού σε μακροστοιχεία μπορεί να εκτιμηθούν από χημικές αναλύσεις των φυτών κατά την ανάπτυξή τους. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η ολική περιεκτικότητα των φυτών σε διάφορα ανόργανα θρεπτικά συστατικά καθώς και η περιεκτικότητα μόνο των στάχεων. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι σημαντικά ποσά ορισμένων στοιχείων (καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και θείου) παραμένουν στα βλαστητικά όργανα των φυτών και επομένως επιστρέφουν στο έδαφος μετά τη συγκομιδή. Αντίθετα, η μεγάλη μάζα του αζώτου και του φωσφόρου συσσωρεύεται στους καρπούς.

Η μέγιστη περιεκτικότητα μιας φυτείας χειμωνιάτικου σιταριού σε μακροστοιχεία και νάτριο, καθώς και η περιεκτικότητα των στάχεων.
Θρεπτικό στοιχείο Περιεκτικότητα (kg/στρ.)
Ολική Στάχεων
Άζωτο 12.8 9.7
Φωσφόρος 6-12 0-4
Κάλι 18-24 0-4
Ασβέστιο 9-12 0
Μαγνήσιο 8-16 0-8
Θείο 5-10 0-4
Νάτριο 0 0-9