Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Γλυκάνισος φυτό"
Γραμμή 70: | Γραμμή 70: | ||
[[Category:Φυτό_Μ]] | [[Category:Φυτό_Μ]] | ||
− | [[Category: | + | [[Category:Αρωματικό φαρμακευτικό φυτό]] |
[[παράγει::Αιθέριο έλαιο γλυκάνισου| ]] | [[παράγει::Αιθέριο έλαιο γλυκάνισου| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] |
Αναθεώρηση της 10:36, 12 Αυγούστου 2013
Περιεχόμενα
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Ο γλυκάνισος Pimpinella anisum L ανήκει στην οικογένεια Apiaceae. Είναι ετήσιο φυτό και έχει ύψος που κυμαίνεται από 30-70 cm. Το φυτό καλύπτεται με τρίχες. Η ρίζα είναι λεπτή πασσαλώδης. Τα κατώτερα φύλλα είναι απλά, μονόφυλλα, τα μεσαία τρισχιδή με τμήματα σφηνοειδή, πτερόλοβα, γραμμοειδή. Άνθη σε σκιάδια με 6-12 ακτίνες. Τα άνθη του λευκά σε ταξιανθία σύνθετης ομπρέλας με διάμετρο 3mm. Ο γλυκάνισος είναι σταυρογονιμοποιούμενος. Ο καρπός είναι σχιζοκάρπιο 4mm μήκους.[1]
Εδαφοκλιματικές συνθήκες
Αναπτύσσεται σε περιοχές με ηπειρωτικό ή εύκρατο κλίμα όπου το κρύο δεν είναι πολύ έντονο. Προσφέρονται ως εκ τούτου οι πεδινές και πολλές ημιορεινές περιοχές. Ως ξηρική καλλιέργεια, καταλληλότερες θεωρούνται οι περιοχές που έχουν βροχοπτώσεις Μάϊο και Ιούνιο. Προτιμούνται τα εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα και αποστραγγιζόμενα και ασβεστούχα.[2] Καλύτερο pH ανάπτυξης 6,3-7,3.[1]
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του γλυκάνισου γίνεται με απευθείας σπορά στο χωράφι. Χρειάζονται 14 μέρες για να βλαστήσει ο σπόρος. Ο σπόρος πρέπει να είναι της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου γιατί η βλαστική ικανότητα του είναι της τάξης του 70%. Σπόροι 3 ετών δεν βλασταίνουν. Καλύτερη θερμοκρασία εδάφους για την βλάστηση είναι από 18-21oC. Σπέρνεται με πνευματική μηχανή 570gr/στρέμμα, αν σπαρεί με το χέρι απαιτείται διπλάσια ποσότητα. Οι σπόροι πρέπει να τοποθετούνται σε βάθος μέχρι 1cm. Η σπορά μπορεί να γίνει άνοιξη ή φθινόπωρο ανάλογα με την περιοχή. Καλύτερη εποχή για την Ελλάδα είναι μέσα Μαρτίου έως τέλος Απριλίου.[1]
Πληροφοριακά στοιχεία
| ||||||