Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Mosambi (Mosambique)"
Γραμμή 4: | Γραμμή 4: | ||
− | [[είναι ποικιλία της:: | + | [[είναι ποικιλία της::Πορτοκαλιά| ]] |
− | [[Category: | + | [[Category:Πορτοκαλιά]] |
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 14:36, 12 Αυγούστου 2013
Ο καρπός της έχει μέσο έως μεγάλο μέγεθος, σχήμα σφαιρικό (ελαφρώς πλακέ στα άκρα) και χρώμα, κατά την ωρίμανση, ανοικτό κίτρινο έως ανοιχτό πορτοκαλί. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος. Η σάρκα είναι ανοιχτοκίτρινη, κάπως τραγανή, χυμώδης και ανούσιας γεύσης, λόγω χαμηλής οξύτητας. Είναι ποικιλία πρώιμη και με μέτριο αριθμό σπόρων.
Η ποικιλία αυτή προέρχεται μάλλον από τη Μοζαμβίκη και μεταφέρθηκε στην Ινδία, πιθανώς από τους Πορτογάλους. Το καφέ χαλαζικό σημείο των σπόρων της δείχνει, ότι δεν ανήκει στις γλυκόχυμες ποικιλίες πορτοκαλιάς. Η μειωμένη οξύτητα των καρπών της αποδίδεται στις κλιματολογικές συνθήκες των Ινδιών και στη χρησιμοποίηση της τραχυκάρπου λεμονιάς σαν υποκειμένου. Η Mosambi θεωρείται σαν η πιο σημαντική ποικιλία των Ινδιών.