Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια κριθαριού"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | {{{top_heading|==}}} | + | {{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} |
− | Όσον αφορά στην προετοιμασία εδάφους <ref name="Σιτηρά εύκρατων κλιμάτων"/> για την καλλιέργεια του [[Κριθάρι φυτό |κριθαριού]] ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για τα | + | Το κριθάρι καλλιεργείται <ref name="Καλλιέργεια κριθαριού"/> σε πολλές χώρες του κόσμου. Η μεγάλη εξάπλωσή του οφείλεται στο ότι διαθέτει διαφόρους τύπους που το κάνουν ικανό να χαρακτηριστεί ως το φυτό με τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα από όλα τα άλλα [[σιτηρά]]. Στην Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε έκταση μετά το [[Κυριότερες ποικιλίες μαλακού σιταριού |μαλακό]] και [[Κυριότερες ποικιλίες σκληρού σιταριού |σκληρό σιτάρι]]. Η καλλιέργεια του εκτείνεται από τις βόρειες μέχρι τις νότιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Η προσαρμοστικότητα του αυτή οφείλεται στους πρώιμους τύπους του, που ωριμάζουν σχετικά νωρίς ώστε κατά ένα μέρος αποφεύγουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις που προκαλεί η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας και η ξηρασία στην απόδοση και την ποιότητα του καρπού . |
+ | |||
+ | |||
+ | Όσον αφορά στην προετοιμασία εδάφους <ref name="Σιτηρά εύκρατων κλιμάτων"/> για την καλλιέργεια του [[Κριθάρι φυτό |κριθαριού]] ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για τα σιτηρά. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες. [[Κατεργασία εδάφους για τα σιτηρά]]. | ||
<ref name="Σιτηρά εύκρατων κλιμάτων"/> | <ref name="Σιτηρά εύκρατων κλιμάτων"/> | ||
Γραμμή 15: | Γραμμή 18: | ||
<ref name="Σιτηρά εύκρατων κλιμάτων"> "Τα σιτηρά των εύκρατων κλιμάτων", Ανδρέας Ι. Καραμάνος, Καθηγητής της Γεωργίας στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.</ref> | <ref name="Σιτηρά εύκρατων κλιμάτων"> "Τα σιτηρά των εύκρατων κλιμάτων", Ανδρέας Ι. Καραμάνος, Καθηγητής της Γεωργίας στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.</ref> | ||
+ | |||
+ | <ref name="Καλλιέργεια κριθαριού"> [{{#show: Ιστοσελίδα agrotikanew/Κριθάρι, όλα για την καλλιέργειά του| ?has link}} Κριθάρι, όλα για την καλλιέργειά του] </ref> | ||
</references> | </references> |
Αναθεώρηση της 07:45, 14 Αυγούστου 2013
Γενικά
Το κριθάρι καλλιεργείται [1] σε πολλές χώρες του κόσμου. Η μεγάλη εξάπλωσή του οφείλεται στο ότι διαθέτει διαφόρους τύπους που το κάνουν ικανό να χαρακτηριστεί ως το φυτό με τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα από όλα τα άλλα σιτηρά. Στην Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε έκταση μετά το μαλακό και σκληρό σιτάρι. Η καλλιέργεια του εκτείνεται από τις βόρειες μέχρι τις νότιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Η προσαρμοστικότητα του αυτή οφείλεται στους πρώιμους τύπους του, που ωριμάζουν σχετικά νωρίς ώστε κατά ένα μέρος αποφεύγουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις που προκαλεί η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας και η ξηρασία στην απόδοση και την ποιότητα του καρπού .
Όσον αφορά στην προετοιμασία εδάφους [2] για την καλλιέργεια του κριθαριού ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για τα σιτηρά. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες. Κατεργασία εδάφους για τα σιτηρά.
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ Κριθάρι, όλα για την καλλιέργειά του
- ↑ 2,0 2,1 "Τα σιτηρά των εύκρατων κλιμάτων", Ανδρέας Ι. Καραμάνος, Καθηγητής της Γεωργίας στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.