Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένειες βρώμης"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Σκωρίαση των φύλλων{{{top_heading|==}}} {{:Ασθένεια ...')
(Καμία διαφορά)

Αναθεώρηση της 09:08, 19 Αυγούστου 2013

Σκωρίαση των φύλλων

Σκωρίαση των φύλλων (crown rust). Προκαλείται από το μύκητα Puccinia coronata Cda.f.sp. avenae Erikss. & Henn. Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, αλλά επίσης τα στελέχη και τις ταξιανθίες. Δημιουργεί ουρεδοσωρούς χρώματος κίτρινου-πορτοκαλλί. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι μειωμένες αποδόσεις, χαμηλό εκατολιτρικό βάρος των καρπών, μεγάλη αναλογία λεπυριδίων προς καρπούς, πρώιμη ωρίμαση και έντονο πλάγιασμα των φυτών. Η αρχική μόλυνση προέρχεται από αικίδια που αναπτύσσονται σε φυτά του γένους Rhamnus. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και θερμό καιρό και ήπιο χειμώνα. Αντιμετωπίζεται με ανθεκτικές ποικιλίες που δημιουργήθηκαν με γενετικό υλικό από τις Α. strigosa, Α. abyssinica, Α. magna, Α. barbata και Α. sterilis.





Σκωρίαση του στελέχους

Σκωρίαση του στελέχους (stem rust). Παθογόνο είναι ο μύκητας Ρ. graminis Pers. f. sp. avenae Erikss. & Henn. Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με τη μαύρη σκωρίαση του σιταριού, αλλά εδώ προσβάλλονται φύλλα και στελέχη. Ανάλογος είναι και ο βιολογικός κύκλος του μύκητα. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με ποικιλίες ανθεκτικές σε ορισμένες φυσιολογικές φυλές του μύκητα. Ως πηγές γενετικού υλικού χρησιμοποιήθηκαν οι Α. strigosa, Α. sterilis και Α. barbata.





Γυμνός άνθρακας

Γυμνός άνθρακας (black loose smut). Παθογόνο ο μύκητας Ustilago avenae (Pers.) Rostr. Κατά το ξεστάχυασμα τα σταχύδια έχουν μετατραπεί σε μαύρες μάζες σπορίων εξαιτίας της ασθένειας που μολύνουν και τις υγιείς ταξιανθίες. Η βιολογία είναι ανάλογη με το γυμνό άνθρακα του κριθαριού.

Και ο γυμνός άνθρακας της βρώμης αλλά και ο καλυμμένος άνθρακας μεταδίδονται με το σπόρο, γι' αυτό συνιστάται η απολύμανση των σπόρων με οργανοϋδραργυρικά ή άλλα μυκητοκτόνα.





Καλυμμένος άνθρακας

Καλυμμένος άνθρακας (covered smut). Παθογόνο ο μύκητας Ustilago Kolleri Wille. Η ασθένεια αυτή διαφέρει από τον γυμνό άνθρακα βρώμης στο ότι οι μάζες των σπορίων περιβάλλονται από μια γκρίζα μεμβράνη που σπάζει κατά την ωρίμαση των φυτών.

Και οι δύο άνθρακες μεταδίδονται με το σπόρο, γι' αυτό συνιστάται η απολύμανση των σπόρων με οργανοϋδραργυρικά ή άλλα μυκητοκτόνα.





Ελμινθοσπωριώσεις

Ασθένεια βρώμης Ελμινθοσπωριώσεις