Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θρεπτική αξία σίκαλης"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
[[Image:Σίκαλη προϊόν II.jpg|thumb|px100|Αλεύρι από σίκαλη]] | [[Image:Σίκαλη προϊόν II.jpg|thumb|px100|Αλεύρι από σίκαλη]] | ||
− | |||
[[Image:Σίκαλη προϊόν III.jpg|thumb|px100|Ψωμί από σίκαλη]] | [[Image:Σίκαλη προϊόν III.jpg|thumb|px100|Ψωμί από σίκαλη]] | ||
+ | |||
+ | Οι πρωτείνες βρίσκονται γενικά στα ίδια επίπεδα με το σιτάρι. Είναι κυρίως προλαμίνες και γλουτελίνες και, δευτερευόντως, γλοβουλίνες και αλβουμίνες. Από πλευράς βιολογικής αξίας, οι πρωτείνες της [[Σίκαλη φυτό |σίκαλης]] είναι ελλειμματικές σε λυσίνη η οποία πάντως βρίσκεται σε περιεκτικότητα αρκετά υψηλότερη από την αντίστοιχη του σιταριού και ελαφρά υψηλότερη από εκείνη του [[Κριθάρι φυτό |κριθαριού]]. Υπάρχουν όμως και εδώ γονότυποι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυσίνη. Τα άλλα απαραίτητα αμινοξέα-συμπεριλαμβανομένης της μεθειονίνης, της βαλίνης, της φαινυλαλανίνης και της τρυπτοφάνης βρίσκονται σε ανεκτά επίπεδα από πλευράς θρεπτικής αξίας. Κατά τα άλλα η περιεκτικότητα σε αμινοξέα παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με εκείνες του [[Σιτάρι φυτό |σιταριού]] και του κριθαριού. | ||
+ | |||
+ | Τα λίπη βρίσκονται οε αρκετά χαμηλά ποσοστά και αποτελούνται κυρίως από λινολεϊκό, λινολενικό, παλμιτικό και ελαϊκό οξύ. Οι υδατάνθρακες αποτελούνται κυρίως από άμυλο (24-30% σε αμυλόζη) και σε μικρά ποσοστά από ολιγοζαχαρίτες (κυρίως ζαχαρόζη σε ποσοστό 1% του ξ.β. του καρπού, και δευτερευόντως από τρι- και τετραζαχαρίτες). | ||
+ | |||
+ | Η τέφρα αποτελείται κυρίως από κάλι (0.52% ξ.β. καρπού) και φωσφόρο (0.38%) και δευτερευόντως από μαγνήσιο (0.13%) και ασβέστιο (0.07%). Από τα ιχνοστοιχεία επικρατούν ο σίδηρος (0.009%) και το μαγγάνιο (0.0075%). Γενικά η σύσταση είναι παρόμοια με εκείνη των καρπών άλλων [[Δημητριακό |δημητριακών]]. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες (που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα) δείχνει μια χαμηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη συγκριτικά με τα άλλα [[Σιτηρά |σιτηρά]]. | ||
+ | |||
+ | {| class="wikitable" style="text-align: center;" | ||
+ | |+<font size="+1">Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες του καρπού της σίκαλης (mg/100g Ξ.Β.)</font> | ||
+ | |- | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Βιταμίνες</font> | ||
+ | ! scope="col" colspan="3" |<font size="+1">Εύρος τιμών</font> | ||
+ | |- | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">(εβδομάδες)</font> | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Λευκός τύπος</font> | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Καστανός τύπος</font> | ||
+ | |- | ||
+ | |1 | ||
+ | |70 | ||
+ | |90 | ||
+ | |- | ||
+ | |3 | ||
+ | |170 | ||
+ | |200 | ||
+ | |- | ||
+ | |} | ||
+ | |||
+ | |||
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]] | [[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]] |
Αναθεώρηση της 08:40, 26 Αυγούστου 2013
Οι πρωτείνες βρίσκονται γενικά στα ίδια επίπεδα με το σιτάρι. Είναι κυρίως προλαμίνες και γλουτελίνες και, δευτερευόντως, γλοβουλίνες και αλβουμίνες. Από πλευράς βιολογικής αξίας, οι πρωτείνες της σίκαλης είναι ελλειμματικές σε λυσίνη η οποία πάντως βρίσκεται σε περιεκτικότητα αρκετά υψηλότερη από την αντίστοιχη του σιταριού και ελαφρά υψηλότερη από εκείνη του κριθαριού. Υπάρχουν όμως και εδώ γονότυποι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυσίνη. Τα άλλα απαραίτητα αμινοξέα-συμπεριλαμβανομένης της μεθειονίνης, της βαλίνης, της φαινυλαλανίνης και της τρυπτοφάνης βρίσκονται σε ανεκτά επίπεδα από πλευράς θρεπτικής αξίας. Κατά τα άλλα η περιεκτικότητα σε αμινοξέα παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με εκείνες του σιταριού και του κριθαριού.
Τα λίπη βρίσκονται οε αρκετά χαμηλά ποσοστά και αποτελούνται κυρίως από λινολεϊκό, λινολενικό, παλμιτικό και ελαϊκό οξύ. Οι υδατάνθρακες αποτελούνται κυρίως από άμυλο (24-30% σε αμυλόζη) και σε μικρά ποσοστά από ολιγοζαχαρίτες (κυρίως ζαχαρόζη σε ποσοστό 1% του ξ.β. του καρπού, και δευτερευόντως από τρι- και τετραζαχαρίτες).
Η τέφρα αποτελείται κυρίως από κάλι (0.52% ξ.β. καρπού) και φωσφόρο (0.38%) και δευτερευόντως από μαγνήσιο (0.13%) και ασβέστιο (0.07%). Από τα ιχνοστοιχεία επικρατούν ο σίδηρος (0.009%) και το μαγγάνιο (0.0075%). Γενικά η σύσταση είναι παρόμοια με εκείνη των καρπών άλλων δημητριακών. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες (που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα) δείχνει μια χαμηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη συγκριτικά με τα άλλα σιτηρά.
Βιταμίνες | Εύρος τιμών | ||
---|---|---|---|
(εβδομάδες) | Λευκός τύπος | Καστανός τύπος | |
1 | 70 | 90 | |
3 | 170 | 200 |