Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αιθέριο έλαιο γλυκάνισου"
(Νέα σελίδα με 'Αιθέριο έλαιο γλυκάνισου Ο [[Γλυκάνισος φυτό|γλυκάν...') |
|||
Γραμμή 20: | Γραμμή 20: | ||
</references> | </references> | ||
− | [[Category: | + | [[Category:Μεταποιημένο προϊόν φυτικής προέλευσης]] |
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]] | [[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | ||
[[παράγεται από::Γλυκάνισος φυτό| ]] | [[παράγεται από::Γλυκάνισος φυτό| ]] |
Αναθεώρηση της 11:51, 5 Σεπτεμβρίου 2013
Ο γλυκάνισος καλλιεργείται κυρίως για το σπόρο του. Ο σπόρος του χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό ποτών όπως ούζου και τσίπουρου. Χρησιμοποιείται σαν αρωματικός παράγοντας (ψωμιά, σούπες, κέικ, καραμέλες, επιδόρπια και σε μη οινοπνευματώδη ποτά όπως ηδύποτα), στην κοσμετολογία και στη φαρμακευτική. Το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό, στις οδοντόκρεμες, για στοματικές πλύσεις, σαπούνια, λοσιόν κ.ά. Το έλαιο του παρουσιάζει ιδιότητες αντιβακτηριακές (για Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Escherichia coli και Corynebacterium ovis), αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και ηρεμιστικές.[1] Το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως αντιβακτηριδιακό, αντικαταθλιπτικό, αντισπασμωδικό, για την ασθματική βρογχίτιδα, την δυσπεψία,τους κοιλιακούς πόνους, την κολίτιδα, τους ρευματικούς και μυϊκούς πόνους, την ταχυκαρδία, ως τονωτικό του ανοσοποιητικού και χαλαρωτικό.[2]