Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κουκί"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
  
 
Τα κουκιά κατάγονται από την Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα η σπορά τους γίνεται το μήνα Οκτώβρη ενώ η συγκομιδή τους το Πάσχα όταν πρόκειται για νωπά κουκιά ενώ για ξερά τον Ιούνιο. Τα κουκιά μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και προσφέρονται για κατανάλωση όλες τις εποχές του χρόνου παρέχοντάς μας έτσι όλα τα διατροφικά οφέλη τους.
 
Τα κουκιά κατάγονται από την Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα η σπορά τους γίνεται το μήνα Οκτώβρη ενώ η συγκομιδή τους το Πάσχα όταν πρόκειται για νωπά κουκιά ενώ για ξερά τον Ιούνιο. Τα κουκιά μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και προσφέρονται για κατανάλωση όλες τις εποχές του χρόνου παρέχοντάς μας έτσι όλα τα διατροφικά οφέλη τους.
 +
 +
Τα κου­κιά <ref name="Κουκιά ΙΙ"/> μαγει­ρεύ­ο­νται είτε χλωρά είτε ξερά. Αν θέλουμε να τα κατα­να­λώ­σουμε χλωρά, τα μαζεύ­ουμε 10 μέρες μετά το δέσιμο του καρ­πού – περί­που 85 μέρες μετά τη φύτευση. Αν οι λοβοί έχουν αρχί­σει να κιτρι­νί­ζουν, τότε αφή­νουμε τα κου­κιά να ωρι­μά­σουν για να τα μαζέ­ψουμε όταν οι λοβοί αρχί­σουν να ζαρώ­νουν. Οι περισ­σό­τε­ροι προ­τι­μούν τα τρυ­φερά πρά­σινα κου­κιά ως λαχα­νικά και όχι τα ξερά που είναι πια όσπρια. Οι μικροί ανώ­ρι­μοι λοβοί τρώ­γο­νται ολό­κλη­ροι ακριβώς όπως τα φρέ­σκα φασο­λά­κια. Συνή­θως όμως οι καρ­ποί αφαι­ρού­νται και χρη­σι­μο­ποιού­νται μόνο αυτοί στο μαγείρεμα.
 +
 +
  
 
==Σχετικές σελίδες==
 
==Σχετικές σελίδες==
Γραμμή 11: Γραμμή 15:
  
 
<ref name="Κουκιά"> [{{#show: Ιστοσελίδα Η διατροφή σήμερα/Τα κουκιά και η διατροφική τους αξία| ?has link}} Τα κουκιά και η διατροφική τους αξία]</ref>
 
<ref name="Κουκιά"> [{{#show: Ιστοσελίδα Η διατροφή σήμερα/Τα κουκιά και η διατροφική τους αξία| ?has link}} Τα κουκιά και η διατροφική τους αξία]</ref>
 +
 +
<ref name="Κουκιά ΙΙ"> [{{#show: Ιστοσελίδα Κέντρο Εφαρμογών Βιωσιμότητας/Κουκιά, ένα σπουδαίο λαχανικό| ?has link}} Κουκιά, ένα σπουδαίο λαχανικό]</ref>
  
 
</references>
 
</references>

Αναθεώρηση της 14:06, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Το κουκί [1] είναι ένα από τα αρχαιότερα όσπρια και καλλιεργείται εδώ και 5000 περίπου χρόνια. Η γεύση του είναι ιδιαίτερα ισχυρή και οι τρόποι μαγειρέματός του πάρα πολλοί. Παρόλα αυτά το κουκί έχει συζητηθεί όσο κανένα άλλο όσπριο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας σχετικά με το αν είναι καλό να καταναλώνεται.

Τα κουκιά κατάγονται από την Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα η σπορά τους γίνεται το μήνα Οκτώβρη ενώ η συγκομιδή τους το Πάσχα όταν πρόκειται για νωπά κουκιά ενώ για ξερά τον Ιούνιο. Τα κουκιά μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και προσφέρονται για κατανάλωση όλες τις εποχές του χρόνου παρέχοντάς μας έτσι όλα τα διατροφικά οφέλη τους.

Τα κου­κιά [2] μαγει­ρεύ­ο­νται είτε χλωρά είτε ξερά. Αν θέλουμε να τα κατα­να­λώ­σουμε χλωρά, τα μαζεύ­ουμε 10 μέρες μετά το δέσιμο του καρ­πού – περί­που 85 μέρες μετά τη φύτευση. Αν οι λοβοί έχουν αρχί­σει να κιτρι­νί­ζουν, τότε αφή­νουμε τα κου­κιά να ωρι­μά­σουν για να τα μαζέ­ψουμε όταν οι λοβοί αρχί­σουν να ζαρώ­νουν. Οι περισ­σό­τε­ροι προ­τι­μούν τα τρυ­φερά πρά­σινα κου­κιά ως λαχα­νικά και όχι τα ξερά που είναι πια όσπρια. Οι μικροί ανώ­ρι­μοι λοβοί τρώ­γο­νται ολό­κλη­ροι ακριβώς όπως τα φρέ­σκα φασο­λά­κια. Συνή­θως όμως οι καρ­ποί αφαι­ρού­νται και χρη­σι­μο­ποιού­νται μόνο αυτοί στο μαγείρεμα.


Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Τα κουκιά και η διατροφική τους αξία
  2. Κουκιά, ένα σπουδαίο λαχανικό