|
|
Γραμμή 1: |
Γραμμή 1: |
− | Οι [[Φακή προϊόν |φακές]] είναι ένα [[όσπρια |όσπριο]] με μεγάλη [[Διατροφική αξία τροφίμων |θρεπτική αξία]]. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο αναλυτικά, οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (κυρίως διαλυτών) που περιέχουν οι φακές βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συτήματος, στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού, ενώ συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.
| |
| | | |
− | Οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στις φακές είναι πλούσιες σε όλα τα αμινοξέα, εκτός από τη μεθειονίνη και παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη με το πλεονέκτημα της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε λίπος εν αντιθέση με το κρέας. Οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως σε αυτές του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι βιταμίνες που περιέχονται στις φακές, έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και διαφόρων δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.
| |
− |
| |
− | Επιπλέον, οι φακές αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C ([[πορτοκάλι]]), β-καροτενίου ([[Καρότο προϊόν |καρότο]]), ή μηλικού οξέος (λευκό κρασί). Οι φακές, λόγω του χαμηλού τους γλυκαιμικού δείκτη ενδείκνυνται στην πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο αποτελούν ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.
| |
− |
| |
− | Τέλος να αναφέρουμε ότι το θερμιδικό κόστος όλης αυτής της διατροφής είναι μόλις 230 θερμίδες για ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ουρική αρθρίτιδα.
| |
− |
| |
− | [[Image:Φακή προϊόν II.jpg|thumb|px100|Φακές σούπα]]
| |
− | [[Image:Φακή προϊόν III.jpg|thumb|px100|Φακές με ρύζι]]
| |
− | [[Image:Φακή προϊόν IIII.jpg|thumb|px100|Συσκευασμένες φακές χονδρές]]
| |
− |
| |
− | {| class="wikitable" style="text-align: center;"
| |
− | |+<font size="+1">Εξέλιξη του ΣΒ (g) νεοσσών αναπαραγωγής αυγοπαραγωγικού τύπου συναρτήσει της ηλικίας</font>
| |
− | |-
| |
− | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">(εβδομάδες)</font>
| |
− | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Λευκός τύπος</font>
| |
− | |-
| |
− | |Ενέργεια
| |
− | |353 Θερμίδες
| |
− | |-
| |
− | |Υδατάνθρακες
| |
− | |60 γραμμάρια
| |
− | |-
| |
− | |Φυτικές ίνες
| |
− | |31 γραμμάρια
| |
− | |-
| |
− | |Πρωτεΐνες
| |
− | |26 γραμμάρια
| |
− | |-
| |
− | |Λιπαρά
| |
− | |1 γραμμάριο
| |
− | |-
| |
− | |Νερό
| |
− | |10,4 γραμμάρια
| |
− | |-
| |
− | |Θειαμίνη (vit B1)
| |
− | |0.87 mg
| |
− | |-
| |
− | |Ριβοφλαβίνη (B vit. 2)
| |
− | |0.211 mg
| |
− | |-
| |
− | |Νιασίνη (vit B3)
| |
− | |2.605 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |Παντοθενικό οξύ (B5)
| |
− | |2.120 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |Βιταμίνη B6
| |
− | |0.54 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |Φολικό οξύ
| |
− | |479 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |Βιταμίνη C
| |
− | |4.4 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |Ασβέστιο
| |
− | |56 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |Σίδηρο
| |
− | |7.54 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |Μαγνήσιο
| |
− | |122 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |Φώσφορος
| |
− | |451 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |Κάλλιο
| |
− | |955 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |Νάτριο
| |
− | |6 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |Ψευδάργυρος
| |
− | |4.78 μιλιγκράμ
| |
− | |-
| |
− | |}
| |
− |
| |
− | 0
| |
− | [[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
| |
− | [[σχετίζεται με::Φακή προϊόν| ]]
| |
− | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
| |
− | __NOTOC__
| |