Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θρεπτική αξία φακής"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
  
 
{| class="wikitable" style="text-align: center;"
 
{| class="wikitable" style="text-align: center;"
|+<font size="+1">Εξέλιξη του ΣΒ (g) νεοσσών αναπαραγωγής αυγοπαραγωγικού τύπου συναρτήσει της ηλικίας</font>
+
|+<font size="+1">Θρεπτική αξία φακής</font>
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">(εβδομάδες)</font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">(εβδομάδες)</font>

Αναθεώρηση της 08:54, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Οι φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο αναλυτικά, οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (κυρίως διαλυτών) που περιέχουν οι φακές βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συτήματος, στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού, ενώ συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.

Οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στις φακές είναι πλούσιες σε όλα τα αμινοξέα, εκτός από τη μεθειονίνη και παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη με το πλεονέκτημα της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε λίπος εν αντιθέση με το κρέας. Οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως σε αυτές του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι βιταμίνες που περιέχονται στις φακές, έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και διαφόρων δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιπλέον, οι φακές αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι), β-καροτενίου (καρότο), ή μηλικού οξέος (λευκό κρασί). Οι φακές, λόγω του χαμηλού τους γλυκαιμικού δείκτη ενδείκνυνται στην πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο αποτελούν ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το θερμιδικό κόστος όλης αυτής της διατροφής είναι μόλις 230 θερμίδες για ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ουρική αρθρίτιδα.

Φακές σούπα
Φακές με ρύζι
Θρεπτική αξία φακής
(εβδομάδες) Λευκός τύπος
Ενέργεια 353 Θερμίδες
Υδατάνθρακες 60 γραμμάρια
Φυτικές ίνες 31 γραμμάρια
Πρωτεΐνες 26 γραμμάρια
Λιπαρά 1 γραμμάριο
Νερό 10,4 γραμμάρια
Θειαμίνη (vit B1) 0.87 μιλιγκράμ
Ριβοφλαβίνη (B vit. 2) 0.211 μιλιγκράμ
Νιασίνη (vit B3) 2.605 μιλιγκράμ
Παντοθενικό οξύ (B5) 2.120 μιλιγκράμ
Βιταμίνη B6 0.54 μιλιγκράμ
Φολικό οξύ 479 μιλιγκράμ
Βιταμίνη C 4.4 μιλιγκράμ
Ασβέστιο 56 μιλιγκράμ
Σίδηρο 7.54 μιλιγκράμ
Μαγνήσιο 122 μιλιγκράμ
Φώσφορος 451 μιλιγκράμ
Κάλλιο 955 μιλιγκράμ
Νάτριο 6 μιλιγκράμ
Ψευδάργυρος 4.78 μιλιγκράμ