Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συντήρηση καρπουζιού"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Τα [[Καρπούζι|καρπούζια]] | + | Τα [[Καρπούζι|καρπούζια]] δεν διατηρούνται για πολύ μετά τη [[Συγκομιδή καρπουζιού|συγκομιδή]] και αν θα πρέπει να διατηρηθούν, οι καλύτερες συνθήκες διατήρησης είναι 13-16<sup>o</sup>C και 80-85% σχετική υγρασία (Σ.Υ) για 2-3 εβδομάδες. Για μεγαλύτερη των 2 εβδομάδων διατήρηση συνιστώνται θερμοκρασίες 7-10<sup>o</sup>C. Το χρώμα της σάρκας ξεθωριάζει όταν ο καρπός αποθηκεύεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 10<sup>o</sup>C. Το καρπούζι σαν προϊόν [[Καρπουζιά|φυτού]] θερμής εποχής υπόκειται στον κίνδυνο ζημιών από χαμηλές θερμοκρασίες. Στους -0,5<sup>o</sup>C ο καρπός παγώνει. Το επίπεδο 80-85% σχετική υγρασία (Σ.Υ) που συνιστάται κατά την αποθήκευση είναι ικανοποιητικό, γιατί οι απώλειες νερού από την κηρώδη εξωτερική επιφάνεια του καρπού είναι πολύ περιορισμένες. |
− | + | ||
[[σχετίζεται με::Καρπούζι| ]] | [[σχετίζεται με::Καρπούζι| ]] |
Αναθεώρηση της 09:36, 12 Σεπτεμβρίου 2013
Τα καρπούζια δεν διατηρούνται για πολύ μετά τη συγκομιδή και αν θα πρέπει να διατηρηθούν, οι καλύτερες συνθήκες διατήρησης είναι 13-16oC και 80-85% σχετική υγρασία (Σ.Υ) για 2-3 εβδομάδες. Για μεγαλύτερη των 2 εβδομάδων διατήρηση συνιστώνται θερμοκρασίες 7-10oC. Το χρώμα της σάρκας ξεθωριάζει όταν ο καρπός αποθηκεύεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 10oC. Το καρπούζι σαν προϊόν φυτού θερμής εποχής υπόκειται στον κίνδυνο ζημιών από χαμηλές θερμοκρασίες. Στους -0,5oC ο καρπός παγώνει. Το επίπεδο 80-85% σχετική υγρασία (Σ.Υ) που συνιστάται κατά την αποθήκευση είναι ικανοποιητικό, γιατί οι απώλειες νερού από την κηρώδη εξωτερική επιφάνεια του καρπού είναι πολύ περιορισμένες.