Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αντίδι προϊόν"
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}} Η συντήρηση του αντιδιού δεν είναι εύκολη γ...') |
|||
Γραμμή 18: | Γραμμή 18: | ||
<references> | <references> | ||
<ref name="Συντήρηση αντιδιού"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Αντίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref> | <ref name="Συντήρηση αντιδιού"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Αντίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref> | ||
− | <ref name="Θρεπτική αξία αντιδιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Freshme/Αντίδια| ?has link | + | <ref name="Θρεπτική αξία αντιδιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Freshme/Αντίδια| ?has link}} Θρεπτική αξία αντιδιού]</ref> |
Αναθεώρηση της 14:22, 24 Σεπτεμβρίου 2013
Περιεχόμενα
Συντήρηση
Η συντήρηση του αντιδιού δεν είναι εύκολη για πολλές ημέρες. Μπορεί να διατηρηθεί μόνο για 2-3 ημέρες σε θάλαμο συντήρησης του οικιακού ψυγείου, με την προϋπόθεση ότι θα περιοριστούν οι απώλειες νερού. Σε θαλάμους με θερμοκρασία 3-5oC και σχετική υγρασία 90%, μπορεί να διατηρηθεί για 7-12 ημέρες, σε άριστη ποιότητα.[1]
Διατροφική αξία
Τα αντίδια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2 και καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, φώσφορος και μαγνήσιο. Η πικρή τους γεύση οφείλεται στις ουσίες λακτουκίνη, λακτουκοπικρίνη και παράγωγα τους. Παλιότερα, οι λαϊκοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τα αντίδια για την θεραπεία ασθενειών του ήπατος και της χολής. Πλέον έχει φανεί από κλινικές έρευνες πως ένα συστατικό που περιέχεται, το κιχώριο, έχει όντως ηπατοπροστατευτική δράση.[2]
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Αντίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
- ↑ Θρεπτική αξία αντιδιού