Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια αντιδιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Προετοιμασία εδάφους - Σπορά{{{top_heading|==}}} Όσον αφορά την προετοιμασία του εδάφους ...')
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
{{{top_heading|==}}}Προετοιμασία εδάφους - Σπορά{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Προετοιμασία εδάφους - Σπορά{{{top_heading|==}}}
Όσον αφορά την προετοιμασία του εδάφους πριν την σπορά, ένα επιφανειακό σκάψιμο είναι αρκετό για τα ο αντίδι. Η σπορά είναι ο βασικός τρόπος εγκατάστασης. Μπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα [[Αντίδι φυτό|φυτά]] μπορούν να [[Καλλιέργεια αντιδιού|καλλιεργηθούν]] εάν υπάρχει επάρκεια σε [[Κλιματικές συνθήκες αντιδιού|υγρασία]]. Το μειόνεκτημα που έχει το αντίδι σε σχέση με το [[Ραδίκι φυτό|ραδίκι]] είναι ότι το ραδίκι ως πολυετές είδος μπορεί να μείνει στο χωράφι και να μας δίνει παραγωγή παραπάνω από ένα έτος, οπότε δεν θα χρειασθεί να γίνει σπορά και την επόμενη χρονιά, κάτι που δεν ισχύει με το αντίδι.
+
Όσον αφορά την προετοιμασία του εδάφους πριν την σπορά, ένα επιφανειακό σκάψιμο είναι αρκετό για το αντίδι.<ref name="Καλλιέργεια αντιδιού2"/> Η σπορά είναι ο βασικός τρόπος εγκατάστασης. Μπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα [[Αντίδι φυτό|φυτά]] μπορούν να [[Καλλιέργεια αντιδιού|καλλιεργηθούν]] εάν υπάρχει επάρκεια σε [[Κλιματικές συνθήκες αντιδιού|υγρασία]].<ref name="Καλλιέργεια αντιδιού"/> Το μειόνεκτημα που έχει το αντίδι σε σχέση με το [[Ραδίκι φυτό|ραδίκι]] είναι ότι το ραδίκι ως πολυετές είδος μπορεί να μείνει στο χωράφι και να μας δίνει παραγωγή παραπάνω από ένα έτος, οπότε δεν θα χρειασθεί να γίνει σπορά και την επόμενη χρονιά, κάτι που δεν ισχύει με το αντίδι.<ref name="Καλλιέργεια αντιδιού2"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Καταπολέμηση ζιζανίων{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Καταπολέμηση ζιζανίων{{{top_heading|==}}}
Αν και τα ζιζάνια δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την [[Καλλιέργεια αντιδιού|καλλιέργεια]] γιατί τα πλατιά [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αντιδιού|φύλλα]] του [[Αντίδι φυτό|αντιδιού]] δεν αφήνουν αρκετό χώρο για την ανάπτυξή τους, σε περίπτωση που εμφανιστούν, τότε τα σκαλίσματα είναι η καλύτερη λύση. Επιπλέον με το σκάλισμα δεν καταστρέφουμε μόνο τα ζιζάνια, αλλά βοηθά στην ενσωμάτωση της υπόλοιπης ποσότητας του [[Άζωτο|αζώτου]].
+
Αν και τα ζιζάνια δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την [[Καλλιέργεια αντιδιού|καλλιέργεια]] γιατί τα πλατιά [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αντιδιού|φύλλα]] του [[Αντίδι φυτό|αντιδιού]] δεν αφήνουν αρκετό χώρο για την ανάπτυξή τους, σε περίπτωση που εμφανιστούν, τότε τα σκαλίσματα είναι η καλύτερη λύση. Επιπλέον με το σκάλισμα δεν καταστρέφουμε μόνο τα ζιζάνια, αλλά βοηθά στην ενσωμάτωση της υπόλοιπης ποσότητας του [[Άζωτο|αζώτου]].<ref name="Καλλιέργεια αντιδιού"/>
 +
 
 +
{{{top_heading|==}}}Άρδευση{{{top_heading|==}}}
 +
Η άρδευση του [[Αντίδι φυτό|αντιδιού]] μπορεί να γίνει με [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με λεκάνες|κατάκλυση]], [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με αυλάκια|αυλάκια]] δίπλα στις γραμμές ή [[Τεχνητή βροχή|καταιονισμό]], έτσι ώστε το [[Εδαφικές συνθήκες αντιδιού|έδαφος]] να μην στερείται [[Κλιματικές συνθήκες αντιδιού|υγρασία]]. Καλό είναι να γίνεται με καταιονισμό για να γίνεται ομοιόμορφη κατανομή του νερού στον αγρό. <ref name="Καλλιέργεια αντιδιού"/>
 +
 
 +
{{{top_heading|==}}}Λίπανση{{{top_heading|==}}}
 +
[[Καλλιέργεια αντιδιού|Καλλιέργεια]] [[Αντίδι φυτό|αντιδιού]] με απόδοση 2 τόνους/στρεμ. Αφαιρεί από το [[Εδαφικές συνθήκες αντιδιού|έδαφος]] 10kg [[Άζωτο|αζώτου]] (Ν), 3kg P<sub>2</sub>O<sub>5</sub> (ή 1,3kg [[Φώσφορος|φωσφόρου]]) και 4,5kg Κ<sub>2</sub>Ο (ή 3,75kg [[Κάλιο|καλίου]]). Η λίπανση με φώσφορο και κάλιο γίνεται πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας. Η ποσότητα του αζώτου προστίθεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών σε 2-3 δόσεις. Συνήθως εφαρμόζεται προσθήκη χωνεμένης κοπριάς ή κομπόστας πριν από την έναρξη της καλλιέργειας και εφαρμογή κομπόστας κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.<ref name="Καλλιέργεια αντιδιού"/>
 +
 
 +
{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή{{{top_heading|==}}}
 +
Το [[Αντίδι προϊόν|αντίδι]] ανάλογα με την [[Ποικιλίες αντιδιού|ποικιλία]] και την εποχή [[Καλλιέργεια αντιδιού|καλλιέργειας]] συγκομίζεται μετά από 2-3 μήνες από την [[Προετοιμασία εδάφους - Σπορά αντιδιού|σπορά]].<ref name="Καλλιέργεια αντιδιού2"/> Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, όπου κόβεται το [[Αντίδι φυτό|φυτό]] στην επιφάνεια του [[Εδαφικές συνθήκες αντιδιού|εδάφους]] (με τη βοήθεια μαχαιριού). Η κοπή των φυτών γίνεται τμηματικά, ξεκινώντας από τα φυτά που έχουν αποκτήσει το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής (παραμένουν τρυφερά). Είναι προτιμότερο να γίνεται κοπή με μαχαίρι παρά ξερίζωμα των φυτών γιατί ξαναβλαστάνουν και μπορούμε να πάρουμε συμπληρωματικές κοπές. Μετά τη συγκομιδή απομακρύνουμε τα παλιά εξωτερικά [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αντιδιού|φύλλα]] και αποστέλλονται στην αγορά.<ref name="Καλλιέργεια αντιδιού"/>
 +
 
 +
==Σχετικές σελίδες==
 +
 
 +
* [[Αντίδι φυτό]]
 +
 
 +
* [[Αντίδι προϊόν]]
 +
 
 +
* [[Προετοιμασία εδάφους - Σπορά αντιδιού]]
 +
 
 +
* [[Καταπολέμηση ζιζανίων αντιδιού]]
 +
 
 +
* [[Άρδευση αντιδιού]]
 +
 
 +
* [[Λίπανση αντιδιού]]
 +
 
 +
* [[Συγκομιδή αντιδιού]]
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Καλλιέργεια αντιδιού"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Αντίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 +
<ref name="Καλλιέργεια αντιδιού2"> [{{#show:Ιστοσελίδα Πράσινο Δημιουργείν/Καλλιέργεια αντιδιού| ?has link}} Καλλιέργεια αντιδιού].</ref>
 +
</references>
 +
 
 +
 
 +
 
 +
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[καλλιεργεί την::Αντίδι φυτό| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
[[Category:Καλλιέργεια κηπευτικών]]
 +
{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=38}}
 +
{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=60}}

Αναθεώρηση της 14:51, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Προετοιμασία εδάφους - Σπορά

Όσον αφορά την προετοιμασία του εδάφους πριν την σπορά, ένα επιφανειακό σκάψιμο είναι αρκετό για το αντίδι.[1] Η σπορά είναι ο βασικός τρόπος εγκατάστασης. Μπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν εάν υπάρχει επάρκεια σε υγρασία.[2] Το μειόνεκτημα που έχει το αντίδι σε σχέση με το ραδίκι είναι ότι το ραδίκι ως πολυετές είδος μπορεί να μείνει στο χωράφι και να μας δίνει παραγωγή παραπάνω από ένα έτος, οπότε δεν θα χρειασθεί να γίνει σπορά και την επόμενη χρονιά, κάτι που δεν ισχύει με το αντίδι.[1]

Καταπολέμηση ζιζανίων

Αν και τα ζιζάνια δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την καλλιέργεια γιατί τα πλατιά φύλλα του αντιδιού δεν αφήνουν αρκετό χώρο για την ανάπτυξή τους, σε περίπτωση που εμφανιστούν, τότε τα σκαλίσματα είναι η καλύτερη λύση. Επιπλέον με το σκάλισμα δεν καταστρέφουμε μόνο τα ζιζάνια, αλλά βοηθά στην ενσωμάτωση της υπόλοιπης ποσότητας του αζώτου.[2]

Άρδευση

Η άρδευση του αντιδιού μπορεί να γίνει με κατάκλυση, αυλάκια δίπλα στις γραμμές ή καταιονισμό, έτσι ώστε το έδαφος να μην στερείται υγρασία. Καλό είναι να γίνεται με καταιονισμό για να γίνεται ομοιόμορφη κατανομή του νερού στον αγρό. [2]

Λίπανση

Καλλιέργεια αντιδιού με απόδοση 2 τόνους/στρεμ. Αφαιρεί από το έδαφος 10kg αζώτου (Ν), 3kg P2O5 (ή 1,3kg φωσφόρου) και 4,5kg Κ2Ο (ή 3,75kg καλίου). Η λίπανση με φώσφορο και κάλιο γίνεται πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας. Η ποσότητα του αζώτου προστίθεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών σε 2-3 δόσεις. Συνήθως εφαρμόζεται προσθήκη χωνεμένης κοπριάς ή κομπόστας πριν από την έναρξη της καλλιέργειας και εφαρμογή κομπόστας κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.[2]

Συγκομιδή

Το αντίδι ανάλογα με την ποικιλία και την εποχή καλλιέργειας συγκομίζεται μετά από 2-3 μήνες από την σπορά.[1] Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, όπου κόβεται το φυτό στην επιφάνεια του εδάφους (με τη βοήθεια μαχαιριού). Η κοπή των φυτών γίνεται τμηματικά, ξεκινώντας από τα φυτά που έχουν αποκτήσει το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής (παραμένουν τρυφερά). Είναι προτιμότερο να γίνεται κοπή με μαχαίρι παρά ξερίζωμα των φυτών γιατί ξαναβλαστάνουν και μπορούμε να πάρουμε συμπληρωματικές κοπές. Μετά τη συγκομιδή απομακρύνουμε τα παλιά εξωτερικά φύλλα και αποστέλλονται στην αγορά.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 Καλλιέργεια αντιδιού.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Αντίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.