Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια μπρόκολου Αλτερνάρια"
(Νέα σελίδα με 'Προσβολή μπρόκολου λόγω Αλτερνάριας Η ...') |
|||
Γραμμή 7: | Γραμμή 7: | ||
[[είναι ασθένεια του φυτού::Μπρόκολο φυτό| ]] | [[είναι ασθένεια του φυτού::Μπρόκολο φυτό| ]] | ||
[[είναι ασθένεια του καρπού::Μπρόκολο προϊόν| ]] | [[είναι ασθένεια του καρπού::Μπρόκολο προϊόν| ]] | ||
− | [[είναι προσβολή της ασθένειας:: | + | [[είναι προσβολή της ασθένειας::Αλτεναρίωση| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 09:26, 5 Νοεμβρίου 2013
Η αλτερνάρια είναι μία ασθένεια που οφείλεται στον μύκητα Alternaria brassicae. Προσβάλλονται όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους. Οι σημαντικότερες προσβολές εκδηλώνονται με κηλιδώσεις των ανθοκεφαλών, καθώς υποβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος. Τα νεαρά φυτάρια σαπίζουν στη περιοχή του λαιμού, ενώ στα μεγαλύτερης ηλικίας προκαλούνται κηλιδώσεις στα φύλλα. Οι προσβεβλημένοι ιστοί στα φύλλα τελικά ξηραίνονται και πέφτουν αφήνοντας τρύπες στα φύλλα. Ο μύκητας μπορεί να προξενήσει μετασυλλεκτικές σήψεις στις ανθοκεφαλές. Η προσβολή ευνοείται από υψηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία (28 - 31oC). Η διαβροχή του φυλλώματος ευνοεί την είσοδο του παθογόνου (μεταφέρεται με τη βροχή και τον άνεμο). Η ασθένεια αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας του εδάφους και γι αυτό κύριο μέτρο πρόληψης αποτελεί η αποφυγή υπερβολικής υγρασίας στο έδαφος. Η εφαρμογή 3 - 4ετούς αμειψισποράς, η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών και η καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μειώνουν αρκετά την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας.