Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κολοκύθι θερμοκηπίου"
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Συσκευασία{{{top_heading|==}}} Όταν τα κολοκύθια προορίζονται γι...') |
(Καμία διαφορά)
|
Αναθεώρηση της 10:17, 25 Νοεμβρίου 2013
Συσκευασία
Όταν τα κολοκύθια προορίζονται για εξαγωγή πρέπει να συσκευαστούν σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές της Ε.Ε.Προηγείται διαλογή της καλής ποιότητας των κολοκυθιών, ακολουθεί καθαρισμός για την απομάκρυνση των ξένων ουσιών από την επιφάνεια των καρπών και στη συνέχεια τοποθετούνται στο διαλογητήριο όπου γίνεται διαχωρισμός σε μεγέθη και επένδυσή τους σε σελλοφάν. Καρποί του ίδιου μεγέθους συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια και σφραγίζονται. Όταν οι καρποί προοτρίζονται για την ντόπια αγορά η διαλογή και συσκευασία γίνεται συνήθως πρόχειρα. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιούνται πλαστικοί σάκοι, όπου οι καρποί συνήθως υποφέρουν από την άυξηση της θερμοκρασίας και υγρασίας μέσα στους σάκκους με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας. Θα πρέπει οι σάκκοι να φέρουν τρύπες για αερισμό των καρπών. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και χαρτοκιβώτια για τη μεταφορά των καρπών στις αγορές, όπου οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες.[1]
Συντήρηση
Τα κολοκύθια μετά τη συγκομιδή πρέπει να φθάσουν γρήγορα στον καταναλωτή (1 - 2 ημέρες) , γιατί δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση για μεγάλο διάστημα. Αν υπάρχει ανάγκη διατήρησης (μεταφορά σε μακρινές αποστάσεις, μειωμένη ζήτηση στην αγορά λόγω υπερπροσφοράς) τότε οι πιο κατάλληλες συνθήκες είναι θερμοκρασία 4 - 10oC και παράταση της θερμοκρασίας αποθήκευσης για μερικές ημέρες κάτω των 10oC προκαλεί ζημιές από ψύχος και υγρασία 90% σχετική υγρασία (Σ.Υ) και χρόνος διατήρησης 5 - 14 ημέρες.[1]
Διαθρεπτική αξία
Η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ενδυνάμωση της καρδιάς και των πνευμόνων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Οι φυτικές ίνες στο κολοκύθι, βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης. Οι ίνες, προσκολλώνται στα οξέα της χολής, που εκκρίνονται από το συκώτι με τη διαδικασία της χώνεψης, με αποτέλεσμα να «εμποδίζουν» τα οξέα να κάνουν «σωστά» τη δουλειά τους, ωθώντας το συκώτι να παράγει ακόμα περισσότερα και άρα να συμβάλλουν στην πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ακόμη, οι βιταμίνες C και Α, μαζί με το φυλλικό οξύ, που επίσης συναντάται στο κολοκύθι, λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό stress, που είναι ικανό να προκαλέσει ποικίλες μορφές καρκίνου. Μια κούπα κολοκύθι, περιλαμβάνει το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου, το οποίο αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο, που ακολουθεί:
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ 1,0 1,1 Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
- ↑ Οι θρεπτικές ιδιότητες του κολοκυθιού.