Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ξένη ποικιλία οινοποιίας Cabernet sauvignon"
Γραμμή 3: | Γραμμή 3: | ||
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Έγχρωμη γαλλική ποικιλία, καλλιεργούμενη στην περιοχή ''Bordeaux'' και ''Medoc''. Στη χώρα μας μετά από τα πρώτα αποτελέσματα πειραματισμού, συνιστάται για τις περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αχαΐας και Μεσσηνίας. Είναι γνωστή και ως ''Petit Cabernet'' και ''Carbonet''. | + | Έγχρωμη γαλλική ποικιλία, [[Καλλιέργεια αμπελιού |καλλιεργούμενη]] στην περιοχή ''Bordeaux'' και ''Medoc''. Στη χώρα μας μετά από τα πρώτα αποτελέσματα πειραματισμού, συνιστάται για τις περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αχαΐας και Μεσσηνίας. Είναι γνωστή και ως ''Petit Cabernet'' και ''Carbonet''. |
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Φύλλο μέτριο έως μικρό, κυκλικό, πεντάκολπο, βαθύκολπο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Έλασμα λείο στην άνω επιφάνεια, με αραχνοϋφή χνοασμό στην κάτω. [{{#show: Ιστοσελίδα Wikipedia/Σταφύλι| ?has link}} Σταφύλι] μικρό, κυλινδροκωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια έως μικρή, σφαιρική με βαθύ κυανό χρώμα, καλυμμένη με επίσης κυανού χρώματος άχνη. | + | [[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] μέτριο έως μικρό, κυκλικό, πεντάκολπο, βαθύκολπο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Έλασμα λείο στην άνω επιφάνεια, με αραχνοϋφή χνοασμό στην κάτω. [{{#show: Ιστοσελίδα Wikipedia/Σταφύλι| ?has link}} Σταφύλι] μικρό, κυλινδροκωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια έως μικρή, σφαιρική με βαθύ κυανό χρώμα, καλυμμένη με επίσης κυανού χρώματος άχνη. |
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | ||
− | Ποικιλία μέσης πρωιμότητας, ζωηρή, μέτρια παραγωγική. Αξιοποιεί πτωχά, ξηρά [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες αμπελιού |εδάφη]]. Στη χώρα μας μορφώνεται σε κύπελλο ή γραμμικό και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] μακρό. Το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος] από την ποικιλία αυτή συμμετέχει στην παρασκευή των περίφημων ερυθρών οίνων ''Bordeaux''. Στην χώρα μας καλλιεργείται στην περιοχή της Χαλκιδικής κύρια και συμμετέχει στην παραγωγή οίνων ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας με ελληνικές [[Κυριότερες ελληνικές ποικιλίες οινοποιίας |ποικιλίες]]. | + | [[Ποικιλίες αμπέλου |Ποικιλία]] μέσης πρωιμότητας, ζωηρή, μέτρια παραγωγική. Αξιοποιεί πτωχά, ξηρά [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες αμπελιού |εδάφη]]. Στη χώρα μας αυτή η ποικιλία [[αμπέλι |αμπελιού]] μορφώνεται σε κύπελλο ή γραμμικό και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] μακρό. Το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος] από την ποικιλία αυτή συμμετέχει στην παρασκευή των περίφημων ερυθρών [[Κρασί |οίνων]] ''Bordeaux''. Στην χώρα μας καλλιεργείται στην περιοχή της Χαλκιδικής κύρια και συμμετέχει στην παραγωγή οίνων ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας με ελληνικές [[Κυριότερες ελληνικές ποικιλίες οινοποιίας |ποικιλίες]]. |
Αναθεώρηση της 10:36, 18 Δεκεμβρίου 2013
Γενικά
Έγχρωμη γαλλική ποικιλία, καλλιεργούμενη στην περιοχή Bordeaux και Medoc. Στη χώρα μας μετά από τα πρώτα αποτελέσματα πειραματισμού, συνιστάται για τις περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αχαΐας και Μεσσηνίας. Είναι γνωστή και ως Petit Cabernet και Carbonet.
Αμπελογραφικά
Φύλλο μέτριο έως μικρό, κυκλικό, πεντάκολπο, βαθύκολπο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Έλασμα λείο στην άνω επιφάνεια, με αραχνοϋφή χνοασμό στην κάτω. Σταφύλι μικρό, κυλινδροκωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια έως μικρή, σφαιρική με βαθύ κυανό χρώμα, καλυμμένη με επίσης κυανού χρώματος άχνη.
Ιδιότητες
Ποικιλία μέσης πρωιμότητας, ζωηρή, μέτρια παραγωγική. Αξιοποιεί πτωχά, ξηρά εδάφη. Στη χώρα μας αυτή η ποικιλία αμπελιού μορφώνεται σε κύπελλο ή γραμμικό και δέχεται κλάδεμα μακρό. Το γλεύκος από την ποικιλία αυτή συμμετέχει στην παρασκευή των περίφημων ερυθρών οίνων Bordeaux. Στην χώρα μας καλλιεργείται στην περιοχή της Χαλκιδικής κύρια και συμμετέχει στην παραγωγή οίνων ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας με ελληνικές ποικιλίες.