Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Φυλή Ευδήλου Ικαρίας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Η φυλή εκτρέφεται αποκλειστικά στην Ικαρία και ιδ...')
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
[[Image:Φυλή Ευδήλου Ικαρίας.jpg|thumb|px100|Πρόβατο φυλής Ευδήλου Ικαρίας]]
 +
 
Η [[Αυτόχθονες φυλές προβάτων στην Ελλάδα |φυλή]] εκτρέφεται αποκλειστικά στην Ικαρία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ευδήλου. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα αμιγές ποίμνιο από 30 προβατίνες και 2 κριούς.
 
Η [[Αυτόχθονες φυλές προβάτων στην Ελλάδα |φυλή]] εκτρέφεται αποκλειστικά στην Ικαρία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ευδήλου. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα αμιγές ποίμνιο από 30 προβατίνες και 2 κριούς.
  

Αναθεώρηση της 13:28, 23 Ιανουαρίου 2014

Πρόβατο φυλής Ευδήλου Ικαρίας

Η φυλή εκτρέφεται αποκλειστικά στην Ικαρία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ευδήλου. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα αμιγές ποίμνιο από 30 προβατίνες και 2 κριούς.

Είναι πρόβατο μέσης έως μεγάλης σωματικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με σωματομετρήσεις που έχουν γίνει, το μέσο ύψος ακρωμίου των κριών είναι 74cm κι αυτό των προβατινών 66cm, με αντίστοιχα μέσα σωματικά βάρη 60kg και 47kg. Το κεφάλι του είναι σχετικά μικρό και μάλλον στενό με επιρρίνο μακρύ και ελάχιστα κυρτό και αυτιά σχετικά μεγάλα, πλάγιας διεύθυνσης, ελαφρώς ημικρεμάμενα. Τα αρσενικά φέρουν ισχυρά ελικοειδή κέρατα, ενώ τα θηλυκά είναι ακέρατα ή φέρουν κέρατα ατελώς ανεπτυγμένα. Τα άκρα του είναι μετρίως υψηλά κι όχι ιδιαίτερα ισχυρά, ενώ η ράχη του είναι μακριά και σχηματίζει μικρή κύρτωση πάνω από το ακρώμιο. Το στήθος του είναι μέτριο σε εύρος και βάθος, ενώ η ουρά του είναι τριγωνική, αρκετά μακριά, 30cm περίπου και μετρίως πλατειά, 9cm περίπου. Ο μαστός είναι καλά αναπτυγμένος, όμως χωρίς καλή πρόσφυση στους κοιλιακούς μύς, σε πολλές περιπτώσεις είναι κρεμασμένος και φέρει πλαϊνές θηλές μετρίου μεγέθους.

Ο χρωματισμός της φυλής είναι ομοιόμορφος. Όλα τα ζώα είναι λευκά στο σώμα την κεφαλή και τα άκρα. Στη φυλή παρατηρούνται άτομα ομοιόμαλλα και άλλα αναμικτόμαλλα. Παρατηρήθηκε ότι ένα μικρό μόνο μέρος των τριχών του, 25% περίπου, δεν παρουσιάζει ουλότητα και ότι υπάρχει μεγάλη παραλλακτικότητα μεταξύ των ζώων στην ιδιότητα αυτή, η οποία υποδηλώνει ότι η φυλή είναι προϊόν διασταύρωσης μεταξύ τουλάχιστον δύο διαφορετικού τύπου μαλλιού προβάτων και της τεχνητής επιλογής με κριτήριο άλλα χαρακτηριστικά κι όχι το είδος του μαλλιού. Η κεφαλή, τα άκρα, η κοιλιά και ο λαιμός δεν καλύπτονται από μαλλί.

Το μοναδικό ποίμνιο της φυλής στηρίζει τη διατροφή του σε βοσκές που βρίσκονται σε οπωρώνες και διαδρόμους μεταξύ διαφόρων ιδιωτικών καλλιεργειών. Οι βοσκές αυτές δεν είναι αρκετά πλούσιες κατά την περίοδο του καλοκαιριού και για το λόγο αυτό χορηγούνται συμπυκνώματα από αραβόσιτο και βαμβακόπιττα και σανός χόρτου. Το ποίμνιο στεγάζεται σε παραδοσιακό στάβλο. Από στοιχεία που υπάρχουν η ετήσια γαλακτοπαραγωγή υπερβαίνει ίσως τα 150kg και το πρόβατο αυτό διακρίνεται για την πολυδυμία του, αφού τουλάχιστον οι μισές προβατίνες γεννούν περισσότερα από ένα αρνί κατά τοκετό. Σχεδόν όλο το γάλα χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριού φέτας. Οι τοκετοί πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο και τα αρνιά εκποιούνται το Πάσχα, σε σωματικό βάρος 20kg περίπου.