Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Φλοιοφάγος ελιάς"
(Νέα σελίδα με 'Image:Προσβεβλημένος βλαστός ελιάς από Φλοιοφάγο.jpg|thumb|200px|Προσβεβλημένος βλαστός ελιάς από ...') |
(Καμία διαφορά)
|
Αναθεώρηση της 08:24, 16 Σεπτεμβρίου 2014
Το ενήλικο είναι στο σύνολό του μαύρο, με κοντό, κοκκινωπό και μαύρο χνούδι, έχει κόκκινα πόδια και κεραίες. Οι κεραίες καταλήγουν σε τρίαθλο ρόπαλο. πράγμα που το ξεχωρίζει από τον φλοιοτρίβη. Το μήκος του είναι 2,5 - 4mm.
Έχει κατά κανόνα μία γενεά το έτος. Ίσως σε ορισμένες περιοχές, ένα μέρος του πληθυσμού να αναπτύσσει και 2η γενέα σε μισόξερους κλάδους. Διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη στην άκρη της στοάς της. Νυμφώνεται στην άκρη της προνυμφικής στοάς και ενηλικιώνεται την άνοιξη. Τα ενήλικα εμφανίζονται τον Μάϊο και δημιουργούν τροφικά βοθρία (βοθρία διατροφής) σε κλαδίσκους ηλικίας 1 - 3 ετών, στο κάτω μέρος της βάσης πλάγιου κλαδίσκου. Το τροφικό βοθρίο έχει διάμετρο περίπου 3mm. Αφού τραφούν και ωριμάσουν αναπαραγωγικά, τα θηλυκά ορύσσουν μητρικές στοές (αναπαραγωγής) σε κλάδους, σε θέσεις με φλοιό λείο. Σε νέα δένδρα ορύσσουν μητρικές στοές ακόμα και στον κορμό. Επιλέγουν κατά προτίμηση εξασθενημένους και μισόξηρους κλάδους, προσβάλλουν όμως και ζωηρούς κλάδους, ιδιαίτερα δε ορισμένων ποικιλιών ελιάς. Είναι μονογαμικό. Το θηλυκό ορύσσει τη μητρική στοά και το αρσενικό βοηθά στην εξαγωγή των ρινισμάτων του ξύλου. Κάθε θηλυκό ορύσσει περισσότερες από μία στοές αναπαραγωγής και στην κάθε μία τοποθετεί από λίγα ως μερικές δεκάδες αυγά, ανάλογα με την διάμετρο του κλάδου και το είδος του δένδρου. Οι προνύμφες συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους το φθινόπωρο, ευρύνουν την άκρη της στοάς τους σε νυμφικό θάλαμο και διαχειμάζουν για να νυμφωθούν και ενηλικιωθούν την επόμενη άνοιξη. Σε κομμένους μισόξερους κλάδους, το έντομο μπορεί να έχει και μία ατελή 2η γενεά το έτος, δηλαδή την 1η από τον Μάρτιο - Μαϊο έως τον Ιούλιο - Σεπτέμβριο και τη 2η από τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο έως τον επόμενο Μάϊο - Ιούνιο.
Για την καταπολέμηση του εχθρού αυτού, συνιστώνται τα καλλιεργητικά και άλλα μέτρα που αναφέρονται στον φλοιοτρίβη. Επιστήμονες συνιστούν ψεκασμό με εντομοκτόνο επαφής, όταν τα ενήλικα αρχίζουν να βγαίνουν και επανάληψή του δύο εβδομάδες αργότερα.