Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Η φυλή Saanen"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
[[Image:Saanen.jpg|thumb|px100|Φυλή Saanen]]
 
[[Image:Saanen.jpg|thumb|px100|Φυλή Saanen]]
  
Η γαλακτοκομική [[Αιγοπρόβατα |κατσίκα]] Saanen προέρχεται από την Ελβετία, από την κοιλάδα Saanen. Τα θηλυκά Saanen είναι μεγάλοι παραγωγοί γάλακτος και συνήθως αποδίδουν 3-4% λιπαρά. Ειναι μεσαία ως μεγάλα στο μέγεθος (ζυγίζουν περίπου 65 kg) με τραχιά οστά και άφθονη δύναμη.
+
Η κατσίκα Saanen (Ζάανεν) <ref name="Η φυλή Saanen"/> κατάγεται από την ομώνυμη περιοχή της Ελβετίας, από όπου διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ζώο μεγαλόσωμο (ΖΒ αιγών 60-70 κιλά) με τελείως λευκό χρωματισμό, κοντό τρίχωμα, με σωματική διάπλαση τυπικά γαλακτοπαραγωγική και θαυμάσια ανεπτυγμένο μαστό. Και τα δύο φύλα  φέρουν γένι.
 +
Είναι η πιο γαλακτοπαραγωγική φυλή του κόσμου και η απόδοση της ξεπερνά συχνά τα 1.000 κιλά το χρόνο, ενώ υπάρχουν  άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 2.000 κιλά. Η γονιμότητα και η πολυδυμία είναι υψηλή (μέση πολυδυμία 200%, κατά κανόνα γεννούν δίδυμα, ενώ υπάρχουν άτομα που γεννούν τρίδυμα και τετράδυμα).
  
Τα θηλυκά πρέπει να είναι θηλυπρεπή και όχι χοντροειδή. Τα Saanen είναι λευκά ή ανοικτό κρεμώδες στο χρώμα, με το λευκό να προτιμάται. Κηλίδες στο δέρμα δεν υπόκεινται σε διακρίσεις. Μικρά σημάδια στο χρώμα του μαλλιού είναι επιτρεπτά αλλά όχι επιθυμητά. Τα μαλλιά πρέπει να είναι κοντά και λεπτά. Τα αυτιά πρέπει να είναι όρθια και σε εγρήγορση και κατά προτίμηση πρέπει να δείχνουν προς τα εμπρός. Το πρόσωπο πρέπει να είναι ίσιο ή κοίλο. Η τάση προς μια ρωμαική μύτη υφίσταται διακρίσεις.
+
Στη χώρα μας στα πρώτα χρόνια της εισαγωγής της (1950) αντιμετώπισε κάποια προβλήματα προσαρμογής τα οποία όμως γενικά ήταν λίγα και προέρχονταν κυρίως από τις κακές συνθήκες διατροφής, ενώ έχει υψηλές θρεπτικές ανάγκες σαν μεγαλόσωμο ζώο, γι’ αυτό και η γαλακτοπαραγωγή της ήταν σχετικά χαμηλή. Σήμερα όμως η γαλακτοπαραγωγή της και στις ελληνικές εκτροφές είναι ικανοποιητική (500-700 κιλά/έτος).
 +
Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα σε διασταυρώσεις με τις εντόπιες φυλές και έδωσε άριστα αποτελέσματα. Πάντως για να αποδώσει ικανοποιητικά πρέπει οι συνθήκες εκτροφής να είναι ευνοϊκές και κυρίως να εξασφαλίζουν άφθονη και πλούσια ζωοτροφή, γι’ αυτό και εκτρέφεται κατά βάση ως οικόσιτη ή ημιοικόσιτη.
  
Η φυλή είναι ευαίσθητη στην υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία και  αποδίδει καλύτερα σε ψυχρότερες συνθήκες. Η παροχή της σκιάς είναι απαραίτητη και το σκούρο δέρμα είναι προτιμότερο.
+
==Βιβλιογραφία==
  
[[είναι φυλή του ζώου::Αιγοπρόβατα| ]]
+
<references>
  
 +
<ref name="Η φυλή Saanen"> [{{#show: Ιστοσελίδα PETMania.gr/Αίγα Saanen (Ζάανεν)| ?has link}} Ιστοσελίδα PETMania.gr - Αίγα Saanen (Ζάανεν)]</ref>
 +
 +
</references>
 +
 +
[[είναι φυλή του ζώου::Αιγοπρόβατα| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
 
[[Category:Αίγα]]
 
[[Category:Αίγα]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__

Αναθεώρηση της 11:57, 27 Απριλίου 2015

Φυλή Saanen

Η κατσίκα Saanen (Ζάανεν) [1] κατάγεται από την ομώνυμη περιοχή της Ελβετίας, από όπου διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ζώο μεγαλόσωμο (ΖΒ αιγών 60-70 κιλά) με τελείως λευκό χρωματισμό, κοντό τρίχωμα, με σωματική διάπλαση τυπικά γαλακτοπαραγωγική και θαυμάσια ανεπτυγμένο μαστό. Και τα δύο φύλα φέρουν γένι. Είναι η πιο γαλακτοπαραγωγική φυλή του κόσμου και η απόδοση της ξεπερνά συχνά τα 1.000 κιλά το χρόνο, ενώ υπάρχουν άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 2.000 κιλά. Η γονιμότητα και η πολυδυμία είναι υψηλή (μέση πολυδυμία 200%, κατά κανόνα γεννούν δίδυμα, ενώ υπάρχουν άτομα που γεννούν τρίδυμα και τετράδυμα).

Στη χώρα μας στα πρώτα χρόνια της εισαγωγής της (1950) αντιμετώπισε κάποια προβλήματα προσαρμογής τα οποία όμως γενικά ήταν λίγα και προέρχονταν κυρίως από τις κακές συνθήκες διατροφής, ενώ έχει υψηλές θρεπτικές ανάγκες σαν μεγαλόσωμο ζώο, γι’ αυτό και η γαλακτοπαραγωγή της ήταν σχετικά χαμηλή. Σήμερα όμως η γαλακτοπαραγωγή της και στις ελληνικές εκτροφές είναι ικανοποιητική (500-700 κιλά/έτος). Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα σε διασταυρώσεις με τις εντόπιες φυλές και έδωσε άριστα αποτελέσματα. Πάντως για να αποδώσει ικανοποιητικά πρέπει οι συνθήκες εκτροφής να είναι ευνοϊκές και κυρίως να εξασφαλίζουν άφθονη και πλούσια ζωοτροφή, γι’ αυτό και εκτρέφεται κατά βάση ως οικόσιτη ή ημιοικόσιτη.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα PETMania.gr - Αίγα Saanen (Ζάανεν)