Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Μύρτιλο προϊόν"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Image:Μαρμελάδα μύρτιλο.jpg|thumb|200px|Μαρμελάδα μύρτιλο]]
+
{{{top_heading|==}}}[[Η χρήση του μύρτιλου ως τρόφιμο]]{{{top_heading|==}}}
[[Image:Καρπός μύρτιλου.jpg|thumb|200px|Καρπός μύρτιλου]]
+
{{:Η χρήση του μύρτιλου ως τρόφιμο|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
{{{top_heading|==}}}Η χρήση του μύρτιλου ως τρόφιμο{{{top_heading|==}}}
+
Το [[Μύρτιλο|μύρτιλο]] αναφέρεται συχνά από πολλούς ειδικούς ως το θαυματουργό φυτό της νεότητας. Επίσης χαρακτηρίζεται ως ο φύλακας της υγείας μας  και σίγουρα όχι άδικα αφού έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.
+
Το μύρτιλο ή blueberry είναι ένας οπωροφόρος θάμνος  της οικογενείας των Ερεικοειδών. Η ιστορία του φυτού ξεκινά πριν από πολλά χρόνια. Από την αρχαιότητα θεωρήθηκε ιερό φυτό και συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη. Στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν ένα αρωματικό κρασί «μυρτινίτης οίνος» καθώς και αρωματικό λάδι «μύρτινον έλαιον». Κατά τη διάρκεια εκατοντάδων χρόνων οι άνθρωποι απολάμβαναν τη γεύση, το χρώμα και το άρωμα των μπλε καρπών χωρίς να γνωρίζουν ωστόσο  τις ευεργετικές τους ιδιότητες.<ref name="Χρησιμότητα του μύρτιλου"/>
+
  
{{{top_heading|==}}}Διαθρεπτική αξία του μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
+
{{{top_heading|==}}}[[Διαθρεπτική αξία του μύρτιλου]]{{{top_heading|==}}}
Τα φρούτα blueberries πέραν του ότι είναι εύγευστα έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Τα Μύρτιλα είναι πλούσια σε [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου|αντιοξειδωτικές βιταμίνες]] Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Αντίθετα είναι φτωχά σε νάτριο, λιπαρά και θερμίδες και γι’ αυτό εντάσσονται στις φυσικές τροφές μεγάλης ενέργειας που κρατούν το σώμα υγιές και νεανικό. Τα Μύρτιλα διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε:
+
{{:Διαθρεπτική αξία του μύρτιλου|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
  
αντιοξειδωτική δραστηριότητα,
+
<ref name="Χρησιμότητα του μύρτιλου"/>
αντιγήρανση,
+
πρόληψη καρκίνου,
+
καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία,
+
υγεία όρασης,
+
βελτίωση ουροποιητικού συστήματος.
+
  
Μεταξύ 38 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών που αναλύθηκαν, το μπλούμπερι έχει πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και κατέχει τη 2η θέση μετά το ιπποφαές.
+
==Σχετικές σελίδες==
  
Τα προϊόντα του μύρτιλου αποτελούν πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, τις φαρμακοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες καλλυντικών. Οι καρποί του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες, που συντελούν στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, κ.ά. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν την αντικαρκινική δράση των ουσιών του μύρτιλου ή μπλούμπερι, κυρίως όσον αφορά την παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση μύρτιλων βοηθά στην προστασία του ηλικιωμένου ατόμου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση του ατόμου. Τα αφεψήματα μύρτιλου έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας, ενώ τα φύλλα και οι καρποί ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού. Καρποί και φύλλα χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
+
*[[Η χρήση του μύρτιλου ως τρόφιμο]]
 +
*[[Διαθρεπτική αξία του μύρτιλου]]
  
Το ότι το μύρτιλο είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών είναι πλέον γνωστό. Πρόσφατα όμως ειδικοί από τη σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, ανακάλυψαν ότι οι φυτικές ίνες του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς εντερικών παθήσεων και φλεγμονών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα.
+
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 +
[[παράγεται από::Μύρτιλο| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
  
Οι ερευνητές θέλησαν να δουν εάν τα διάφορα είδη φυτικών ινών (μύρτιλα, κριθάρι, βρόμη) και καλών βακτηρίων (προβιοτικά του γιαουρτιού) μετριάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εντερικών νόσων και του καρκίνου του παχέος και του λεπτού εντέρου.  Σύμφωνα, λοιπόν, με την Καμίλα Μπράνινγκ, επικεφαλής της έρευνας, από τον κλάδο Εφαρμοσμένης Διατροφολογίας και Χημικών των Τροφίμων, τα μύρτιλα, επειδή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, έχουν αντιική και αντιοξειδωτική επίδραση. Επιπλέον, στην έρευνα φάνηκε ότι η προστατευτική δράση των μύρτιλων ενισχυόταν εάν καταναλώνονταν μαζί με προβιοτικά, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή στο έντερο.
+
==Βιβλιογραφία==
  
Επίσης μια άλλη έρευνα δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση μύρτιλων θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιτυχή προσέγγιση για την καθυστέρηση της φθοράς της μνήμης ή τη μείωση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται με την πάροδο των ετών, αναφέρει στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», ο κ. Ρόμπερτ Κρικόριαν.
+
<references>
  
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σπουδαία οφέλη που έχουν τα μύρτιλα οφείλονται στις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που διευκολύνουν τη ροή των πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο.
+
<ref name="Χρησιμότητα του μύρτιλου"> [{{#show:Ιστοσελίδα Medmelon/ Χρησιμότητα του μύρτιλου| ?has link}} Ιστοσελίδα Medmelon, Μύρτιλο, το ελιξίριο της μακροζωίας].</ref>
  
Ακόμη σύμφωνα με μια ερευνά που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας αναφέρεται ότι μία χημική ουσία που υπάρχει στα φύλλα του μύρτιλου εμποδίζει την εξάπλωση του ιού της ηπατίτιδας C. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τα φυσικά βότανα και για την θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C.
+
</references>
  
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα μύρτιλα είναι  ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας, αρκεί όμως να τρώγονται σκέτα και όχι μαζί με γάλα, όπως στα smoothies, διότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος εμποδίζουν την αφομοίω­ση των ωφέλιμων αντιοξειδω­τικών συστατικών του φρού­του. Αρκούν 200 γραμ. μύρτι­λα την εβδομάδα για να αυξή­σου­με κατά 9% την άμυνα του οργα­νισμού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.<ref name="Χρησιμότητα του μύρτιλου"/>
+
__notoc__
 
+
 
+
==Σχετικές σελίδες==
+
[[Η χρήση του μύρτιλου ως τρόφιμο]]
+
 
+
[[Διαθρεπτική αξία του μύρτιλου]]
+
 
+
 
+
 
+
==Βιβλιογραφία==
+
<references>
+
<ref name="Χρησιμότητα του μύρτιλου"> [{{#show:Ιστοσελίδα Medmelon/ Χρησιμότητα του μύρτιλου| ?has link}} Χρησιμότητα του μύρτιλου].</ref>
+
</references>
+

Αναθεώρηση της 11:55, 20 Μαΐου 2015

Η χρήση του μύρτιλου ως τρόφιμο

Η χρήση του μύρτιλου ως τρόφιμο

Διαθρεπτική αξία του μύρτιλου

Καρπός μύρτιλου

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Αντίθετα είναι φτωχά σε νάτριο, λιπαρά και θερμίδες και γι’ αυτό εντάσσονται στις φυσικές τροφές μεγάλης ενέργειας που κρατούν το σώμα υγιές και νεανικό. Τα μύρτιλα διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε:

  • Αντιοξειδωτική δραστηριότητα.
  • Αντιγήρανση
  • Πρόληψη καρκίνου.
  • Καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία.
  • Υγεία όρασης.
  • Βελτίωση ουροποιητικού συστήματος.

Μεταξύ 38 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών που αναλύθηκαν, το μύρτιλο έχει πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και κατέχει τη 2η θέση μετά το ιπποφαές. Τα προϊόντα του μύρτιλου αποτελούν πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, τις φαρμακοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες καλλυντικών. Οι καρποί του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες, που συντελούν στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, κ.ά. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν την αντικαρκινική δράση των ουσιών του μύρτιλου ή μπλούμπερι, κυρίως όσον αφορά στην παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση μύρτιλων βοηθά στην προστασία του ηλικιωμένου ατόμου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση του ατόμου. Τα αφεψήματα μύρτιλου έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας, ενώ τα φύλλα και οι καρποί ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού. Καρποί και φύλλα χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Το ότι το μύρτιλο είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών είναι πλέον γνωστό. Πρόσφατα όμως ειδικοί από τη σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, ανακάλυψαν ότι οι φυτικές ίνες του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς εντερικών παθήσεων και φλεγμονών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα. Οι ερευνητές θέλησαν να δουν εάν τα διάφορα είδη φυτικών ινών (μύρτιλα, κριθάρι, βρώμη) και καλών βακτηρίων (προβιοτικά του γιαουρτιού) μετριάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εντερικών νόσων και του καρκίνου του παχέος και του λεπτού εντέρου. Σύμφωνα λοιπόν, με την Camila Branning, επικεφαλής της έρευνας, από τον κλάδο Εφαρμοσμένης Διατροφολογίας και Χημικών των Τροφίμων, τα μύρτιλα, επειδή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, έχουν αντιική και αντιοξειδωτική επίδραση. Επιπλέον, στην έρευνα φάνηκε ότι η προστατευτική δράση των μύρτιλων ενισχυόταν εάν καταναλώνονταν μαζί με προβιοτικά, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή στο έντερο. Επίσης μια άλλη έρευνα δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση μύρτιλων θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιτυχή προσέγγιση για την καθυστέρηση της φθοράς της μνήμης ή τη μείωση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται με την πάροδο των ετών, αναφέρει στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», ο Robert Krikorian.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σπουδαία οφέλη που έχουν τα μύρτιλα οφείλονται στις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που διευκολύνουν τη ροή των πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο. Ακόμη σύμφωνα με μια ερευνά που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας αναφέρεται ότι μία χημική ουσία που υπάρχει στα φύλλα του μύρτιλου εμποδίζει την εξάπλωση του ιού της ηπατίτιδας C. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τα φυσικά βότανα και για την θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C. Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα μύρτιλα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας, αρκεί όμως να τρώγονται σκέτα και όχι μαζί με γάλα, όπως στα smoothies, διότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος εμποδίζουν την αφομοίω­ση των ωφέλιμων αντιοξειδω­τικών συστατικών του φρού­του. Αρκούν 200 γραμ. μύρτι­λα την εβδομάδα για να αυξή­σου­με κατά 9% την άμυνα του οργα­νισμού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Medmelon, Μύρτιλο, το ελιξίριο της μακροζωίας.




[1]

Σχετικές σελίδες





Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Medmelon, Μύρτιλο, το ελιξίριο της μακροζωίας.