Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Άρδευση ζαχαρότευτλου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η [[Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου|καλλιέργεια]] του [[Ζαχαρότευτλο φυτό|ζαχαροτεύτλου]] δέχεται συνήθως 4-8 αρδεύσεις με αρδευτική δόση, ανάλογα με τις [[Κλιματικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|καιρικές συνθήκες]] και τον [[Εδαφικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|εδαφικό τύπο]], 40-80mm/στρέμμα. Συγκεκριμένα, απαιτούνται 40-50mm/στρέμμα για ελαφρά [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]], 50-70mm/στρέμμα για μεσαία αμμοπηλώδη και 60-80mm/στρέμμα για βαριά [[Αργιλώδη εδάφη|αργιλώδη εδάφη]]. Τα [[Μέθοδοι άρδευσης σε καλλιέργειες ανοιχτού τύπου|συστήματα άρδευσης]] που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από τα αρδευτικά δίκτυα των περιοχών. Σε συνθήκες έλλειψης επαρκούς εδαφικής υγρασίας από βροχοπτώσεις, πραγματοποιείται ένα πρώτο ελαφρύ πότισμα μετά την [[Σπορά - Φύτευση ζαχαρότευτλου|σπορά]] (20-30mm/στρέμμα) για την εξασφάλιση ικανοποιητικού φυτρώματος. Με την ολοκλήρωση του φυτρώματος και μέχρι την πλήρη κάλυψη της εδαφικής επιφάνειας από το φύλλωμα, το φυτό έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό οι οποίες συνήθως ικανοποιούνται από την υπάρχουσα υγρασία του εδάφους καθώς το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ζαχαρότευτλου|ριζικό σύστημα]] αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και σε βάθος. Σε περίπτωση που την περίοδο αυτή επικρατήσουν ιδιαίτερα ξηροθερμικές συνθήκες συνιστάται ελαφρύ πότισμα. Η πλέον κρίσιμη εποχή για την άρδευση είναι οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος. Οι ανάγκες του φυτού σε νερό από το Σεπτέμβριο και μέχρι τη λήξη της [[Συγκομιδή ζαχαρότευτλου|συγκομιδής]] μειώνονται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η καλλιέργεια πρέπει να στερηθεί το νερό. Σε παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας, και εφόσον δεν δημιουργείται πρόβλημα στη συγκομιδή, η αρδευτική περίοδος επιβάλλεται να παρατείνεται και μετά από το Σεπτέμβριο. Η άρδευση θα πρέπει να ολοκληρώνεται 2-4 εβδομάδες πριν την συγκομιδή έτσι ώστε τα φυτά να ωριμάσουν φυσιολογικά.
+
Η [[Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου|καλλιέργεια]] του [[Ζαχαρότευτλο φυτό|ζαχαροτεύτλου]] δέχεται συνήθως 4-8 αρδεύσεις με αρδευτική δόση, ανάλογα με τις [[Κλιματικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|καιρικές συνθήκες]] και τον [[Εδαφικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|εδαφικό τύπο]], 40-80mm/στρέμμα. Συγκεκριμένα, απαιτούνται 40-50mm/στρέμμα για ελαφρά [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]], 50-70mm/στρέμμα για μεσαία αμμοπηλώδη και 60-80mm/στρέμμα για βαριά [[Αργιλώδη εδάφη|αργιλώδη εδάφη]]. Τα [[Μέθοδοι άρδευσης σε καλλιέργειες ανοιχτού τύπου|συστήματα άρδευσης]] που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από τα αρδευτικά δίκτυα των περιοχών. Σε συνθήκες έλλειψης επαρκούς εδαφικής υγρασίας από βροχοπτώσεις, πραγματοποιείται ένα πρώτο ελαφρύ πότισμα μετά την [[Σπορά - Φύτευση ζαχαρότευτλου|σπορά]] (20-30mm/στρέμμα) για την εξασφάλιση ικανοποιητικού φυτρώματος. Με την ολοκλήρωση του φυτρώματος και μέχρι την πλήρη κάλυψη της εδαφικής επιφάνειας από το φύλλωμα, το φυτό έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό οι οποίες συνήθως ικανοποιούνται από την υπάρχουσα υγρασία του εδάφους καθώς το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ζαχαρότευτλου|ριζικό σύστημα]] αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και σε βάθος. Σε περίπτωση που την περίοδο αυτή επικρατήσουν ιδιαίτερα ξηροθερμικές συνθήκες συνιστάται ελαφρύ πότισμα. Η πλέον κρίσιμη εποχή για την άρδευση είναι οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος. Οι ανάγκες του φυτού σε νερό από το Σεπτέμβριο και μέχρι τη λήξη της [[Συγκομιδή ζαχαρότευτλου|συγκομιδής]] μειώνονται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η καλλιέργεια πρέπει να στερηθεί το νερό. Σε παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας, και εφόσον δεν δημιουργείται πρόβλημα στη συγκομιδή, η αρδευτική περίοδος επιβάλλεται να παρατείνεται και μετά από το Σεπτέμβριο. Η άρδευση θα πρέπει να ολοκληρώνεται 2-4 εβδομάδες πριν την συγκομιδή έτσι ώστε τα φυτά να ωριμάσουν φυσιολογικά.<ref name="Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου"> Ενεργειακές Καλλιέργειες - Βιοκαύσιμα,  των Σκαράκη Γεώργιου (Καθηγητής ΓΠΑ), Κορρέ Νικολάου (MSc, PhD) και Παυλή Ουρανίας (MSc, PhD), Αθήνα 2008.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 11:09, 30 Ιουνίου 2015

Η καλλιέργεια του ζαχαροτεύτλου δέχεται συνήθως 4-8 αρδεύσεις με αρδευτική δόση, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τον εδαφικό τύπο, 40-80mm/στρέμμα. Συγκεκριμένα, απαιτούνται 40-50mm/στρέμμα για ελαφρά αμμώδη, 50-70mm/στρέμμα για μεσαία αμμοπηλώδη και 60-80mm/στρέμμα για βαριά αργιλώδη εδάφη. Τα συστήματα άρδευσης που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από τα αρδευτικά δίκτυα των περιοχών. Σε συνθήκες έλλειψης επαρκούς εδαφικής υγρασίας από βροχοπτώσεις, πραγματοποιείται ένα πρώτο ελαφρύ πότισμα μετά την σπορά (20-30mm/στρέμμα) για την εξασφάλιση ικανοποιητικού φυτρώματος. Με την ολοκλήρωση του φυτρώματος και μέχρι την πλήρη κάλυψη της εδαφικής επιφάνειας από το φύλλωμα, το φυτό έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό οι οποίες συνήθως ικανοποιούνται από την υπάρχουσα υγρασία του εδάφους καθώς το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και σε βάθος. Σε περίπτωση που την περίοδο αυτή επικρατήσουν ιδιαίτερα ξηροθερμικές συνθήκες συνιστάται ελαφρύ πότισμα. Η πλέον κρίσιμη εποχή για την άρδευση είναι οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος. Οι ανάγκες του φυτού σε νερό από το Σεπτέμβριο και μέχρι τη λήξη της συγκομιδής μειώνονται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η καλλιέργεια πρέπει να στερηθεί το νερό. Σε παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας, και εφόσον δεν δημιουργείται πρόβλημα στη συγκομιδή, η αρδευτική περίοδος επιβάλλεται να παρατείνεται και μετά από το Σεπτέμβριο. Η άρδευση θα πρέπει να ολοκληρώνεται 2-4 εβδομάδες πριν την συγκομιδή έτσι ώστε τα φυτά να ωριμάσουν φυσιολογικά.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ενεργειακές Καλλιέργειες - Βιοκαύσιμα, των Σκαράκη Γεώργιου (Καθηγητής ΓΠΑ), Κορρέ Νικολάου (MSc, PhD) και Παυλή Ουρανίας (MSc, PhD), Αθήνα 2008.