Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Επιφανειακή λίπανση κρεμμυδιού"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των [[Κρεμμύδι φυτό|φυτών]] γίνεται συµπληρωµατική [[Άζωτο|αζωτούχος]] λίπανση µε σκοπό την επιτάχυνση και µεγαλύτερη ανάπτυξη των φυτών πριν αρχίσει να σχηµατίζεται ο [[Παράγοντες βολβοποίησης κρεμμυδιού|βολβός]]. Η επιφανειακή λίπανση στις σπορές του φθινοπώρου γίνεται αργά τον Φεβρουάριο ή νωρίς το Μάρτιο µε 5-10kg/στρέμμα αζώτου (Ν) ανάλογα µε τον [[Τύποι εδαφών|τύπο του εδάφους]]. Εάν πέφτουν πολλές [[Κλιματικές συνθήκες κρεμμυδιού|βροχές]] κατά τον χειµώνα και την άνοιξη, τότε οι πιο πάνω ποσότητες αυξάνονται κατά 5kg. Στην τελευταία περίπτωση καλό είναι να χωρίζεται η επιφανειακή λίπανση σε 2 δόσεις, η µια τον Ιανουάριο και η δεύτερη τέλος Φεβρουαρίου µε αρχές Μαρτίου. Για τις ανοιξιάτικες σπορές η επιφανειακή λίπανση γίνεται τον Απρίλιο, Μάϊο σε µία ή περισσότερες δόσεις. Ο τύπος του λιπάσµατος που χρησιµοποιείται, είναι η ασβεστούχος νιτρική αµµωνία (26-0-0) και η νιτρική αµµωνία (33,5-0-0). | + | Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των [[Κρεμμύδι φυτό|φυτών]] γίνεται συµπληρωµατική [[Άζωτο|αζωτούχος]] λίπανση µε σκοπό την επιτάχυνση και µεγαλύτερη ανάπτυξη των φυτών πριν αρχίσει να σχηµατίζεται ο [[Παράγοντες βολβοποίησης κρεμμυδιού|βολβός]]. Η επιφανειακή λίπανση στις σπορές του φθινοπώρου γίνεται αργά τον Φεβρουάριο ή νωρίς το Μάρτιο µε 5-10kg/στρέμμα αζώτου (Ν) ανάλογα µε τον [[Τύποι εδαφών|τύπο του εδάφους]]. Εάν πέφτουν πολλές [[Κλιματικές συνθήκες κρεμμυδιού|βροχές]] κατά τον χειµώνα και την άνοιξη, τότε οι πιο πάνω ποσότητες αυξάνονται κατά 5kg. Στην τελευταία περίπτωση καλό είναι να χωρίζεται η επιφανειακή λίπανση σε 2 δόσεις, η µια τον Ιανουάριο και η δεύτερη τέλος Φεβρουαρίου µε αρχές Μαρτίου. Για τις ανοιξιάτικες σπορές η επιφανειακή λίπανση γίνεται τον Απρίλιο, Μάϊο σε µία ή περισσότερες δόσεις. Ο τύπος του λιπάσµατος που χρησιµοποιείται, είναι η ασβεστούχος νιτρική αµµωνία (26-0-0) και η νιτρική αµµωνία (33,5-0-0).<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"/> |
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"> Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref> | ||
+ | <ref name="Καλλιέργεια κρεμμυδιού στην Κρήτη"> Καλλιέργεια κρεμμυδιού στην Κρήτη, πτυχιακή μελέτη, του φοιτητή Τζωρακολευθεράκη Ιωάννη, Ηράκλειο 2005. </ref> | ||
+ | </references> | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια κρεμμυδιού| ]] | [[σχετίζεται με::Καλλιέργεια κρεμμυδιού| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Αναθεώρηση της 11:08, 7 Ιουλίου 2015
Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών γίνεται συµπληρωµατική αζωτούχος λίπανση µε σκοπό την επιτάχυνση και µεγαλύτερη ανάπτυξη των φυτών πριν αρχίσει να σχηµατίζεται ο βολβός. Η επιφανειακή λίπανση στις σπορές του φθινοπώρου γίνεται αργά τον Φεβρουάριο ή νωρίς το Μάρτιο µε 5-10kg/στρέμμα αζώτου (Ν) ανάλογα µε τον τύπο του εδάφους. Εάν πέφτουν πολλές βροχές κατά τον χειµώνα και την άνοιξη, τότε οι πιο πάνω ποσότητες αυξάνονται κατά 5kg. Στην τελευταία περίπτωση καλό είναι να χωρίζεται η επιφανειακή λίπανση σε 2 δόσεις, η µια τον Ιανουάριο και η δεύτερη τέλος Φεβρουαρίου µε αρχές Μαρτίου. Για τις ανοιξιάτικες σπορές η επιφανειακή λίπανση γίνεται τον Απρίλιο, Μάϊο σε µία ή περισσότερες δόσεις. Ο τύπος του λιπάσµατος που χρησιµοποιείται, είναι η ασβεστούχος νιτρική αµµωνία (26-0-0) και η νιτρική αµµωνία (33,5-0-0).[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σφάλμα παραπομπής: Η ετικέτα <ref>
με όνομα «.CE.9A.CE.B1.CE.BB.CE.BB.CE.B9.CE.AD.CF.81.CE.B3.CE.B5.CE.B9.CE.B1_.CE.BA.CF.81.CE.B5.CE.BC.CE.BC.CF.85.CE.B4.CE.B9.CE.BF.CF.8D_.CF.83.CF.84.CE.B7.CE.BD_.CE.9A.CF.81.CE.AE.CF.84.CE.B7» που ορίζεται μέσα στο <references>
δεν χρησιμοποιείται σε προηγούμενο κείμενο.