Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες σπαραγγιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Το σπαράγγι ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να [[Καλλ...')
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το [[Σπαράγγι φυτό|σπαράγγι]] ανάλογα με την [[Ποικιλίες σπαραγγιού|ποικιλία]] μπορεί να [[Καλλιέργεια σπαραγγιού|καλλιεργηθεί]] σε ποικιλία [[Τύποι εδαφών|εδαφών]], από [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]] έως ακόμα και [[Αργιλώδη εδάφη|βαριά εδάφη]]. Επειδή η καλλιέργεια είναι πολυετής και η επιτυχία της στηρίζεται στην καλή ανάπτυξη του υπόγειου τμήματος του φυτού και για αυτό προτιμούνται τα βαθιά και γόνιμα εδάφη. Τα ιδανικότερα εδάφη όμως είναι τα αμμοπηλώδη, πλούσια σε οργανική ουσία και τα καλά αποστραγγιζόμενα για την αποφυγή προσβολής από μύκητες εδάφους. Η αντίδραση του έδαφους πρέπει να είναι από ελαφρώς όξινη έως ουδέτερη (pH=6,5-7,5). Σε όξινα εδάφη με pH<6,2 περιορίζεται η βλάστηση του φυτού. Ακόμη καλό είναι τα επιλεγόμενα εδάφη να είναι απαλλαγμένα από πολυετή ζιζάνια γιατί θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανάπτυξη των φυτών.  
+
Το [[Σπαράγγι φυτό|σπαράγγι]] ανάλογα με την [[Ποικιλίες σπαραγγιού|ποικιλία]] μπορεί να [[Καλλιέργεια σπαραγγιού|καλλιεργηθεί]] σε ποικιλία [[Τύποι εδαφών|εδαφών]], από [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]] έως ακόμα και [[Αργιλώδη εδάφη|βαριά εδάφη]]. Επειδή η καλλιέργεια είναι πολυετής και η επιτυχία της στηρίζεται στην καλή ανάπτυξη του υπόγειου τμήματος του φυτού και για αυτό προτιμούνται τα βαθιά και γόνιμα εδάφη. Τα ιδανικότερα εδάφη όμως είναι τα αμμοπηλώδη, πλούσια σε οργανική ουσία και τα καλά αποστραγγιζόμενα για την αποφυγή προσβολής από μύκητες εδάφους. Η αντίδραση του έδαφους πρέπει να είναι από ελαφρώς όξινη έως ουδέτερη (pH=6,5-7,5). Σε όξινα εδάφη με pH<6,2 περιορίζεται η βλάστηση του φυτού. Ακόμη καλό είναι τα επιλεγόμενα εδάφη να είναι απαλλαγμένα από πολυετή ζιζάνια γιατί θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανάπτυξη των φυτών.<ref name="Σπαράγγι"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Σπαράγγι"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Σπαράγγι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
Γραμμή 9: Γραμμή 14:
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::6.2| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::6.2| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::7.6| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::7.6| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 08:42, 9 Ιουλίου 2015

Το σπαράγγι ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να καλλιεργηθεί σε ποικιλία εδαφών, από αμμώδη έως ακόμα και βαριά εδάφη. Επειδή η καλλιέργεια είναι πολυετής και η επιτυχία της στηρίζεται στην καλή ανάπτυξη του υπόγειου τμήματος του φυτού και για αυτό προτιμούνται τα βαθιά και γόνιμα εδάφη. Τα ιδανικότερα εδάφη όμως είναι τα αμμοπηλώδη, πλούσια σε οργανική ουσία και τα καλά αποστραγγιζόμενα για την αποφυγή προσβολής από μύκητες εδάφους. Η αντίδραση του έδαφους πρέπει να είναι από ελαφρώς όξινη έως ουδέτερη (pH=6,5-7,5). Σε όξινα εδάφη με pH<6,2 περιορίζεται η βλάστηση του φυτού. Ακόμη καλό είναι τα επιλεγόμενα εδάφη να είναι απαλλαγμένα από πολυετή ζιζάνια γιατί θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανάπτυξη των φυτών.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Σπαράγγι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.