Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "ISO 22005:2007"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) έχει καθιερώσει το πρότυπο ISO 22005:2007 για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων και των [[ζωοτροφές |ζωοτροφών]]. Το νέο πρότυπο δίνει τις αρχές και καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας, ενώ μπορεί  να εφαρμοστεί σε κάθε επιχείρηση που λειτουργεί σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας τροφίμων και  ζωοτροφών.
 
Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) έχει καθιερώσει το πρότυπο ISO 22005:2007 για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων και των [[ζωοτροφές |ζωοτροφών]]. Το νέο πρότυπο δίνει τις αρχές και καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας, ενώ μπορεί  να εφαρμοστεί σε κάθε επιχείρηση που λειτουργεί σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας τροφίμων και  ζωοτροφών.
  
Το πρότυπο αυτό καθορίζει τις απαιτήσεις για την ιχνηλασιμότητα τροφίμων δηλαδή την εύρεση της πορείας ενός τροφίμου από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
+
Το πρότυπο αυτό καθορίζει τις απαιτήσεις για την ιχνηλασιμότητα τροφίμων δηλαδή την εύρεση της πορείας ενός τροφίμου από τον [[Παραγωγοί |παραγωγό]] μέχρι τον τελικό [[Καταναλωτές, Ενώσεις Καταναλωτών |καταναλωτή]].
  
 
Οι βασικές αρχές ιχνηλασιμότητας σύμφωνα με το ISO 2205:2007 είναι:
 
Οι βασικές αρχές ιχνηλασιμότητας σύμφωνα με το ISO 2205:2007 είναι:
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
 
*Ο καθορισμός της ιστορίας ή της προέλευσης ενός προϊόντος  
 
*Ο καθορισμός της ιστορίας ή της προέλευσης ενός προϊόντος  
 
*Η εύρεση των υπευθύνων επιχειρήσεων για ένα πρόβλημα στην αλυσίδα τροφίμων
 
*Η εύρεση των υπευθύνων επιχειρήσεων για ένα πρόβλημα στην αλυσίδα τροφίμων
*Η επαλήθευση ορισμένων χαρακτηριστικών ή/και προδιαγραφών που προσδίδονται σε ένα τρόφιμο (πχ. ΠΟΠ, χωρίς συντηρητικά κα)
+
*Η επαλήθευση ορισμένων χαρακτηριστικών ή/και προδιαγραφών που προσδίδονται σε ένα τρόφιμο (πχ. [[Προϊόντα προστατευόμενου καθεστώτος (ορισμοί) |ΠΟΠ]], χωρίς συντηρητικά κα)
 
*Η επικοινωνία πληροφοριών που μπορεί να ενδιαφέρουν τους καταναλωτές
 
*Η επικοινωνία πληροφοριών που μπορεί να ενδιαφέρουν τους καταναλωτές
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 11:45, 5 Απριλίου 2016

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) έχει καθιερώσει το πρότυπο ISO 22005:2007 για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων και των ζωοτροφών. Το νέο πρότυπο δίνει τις αρχές και καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε επιχείρηση που λειτουργεί σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας τροφίμων και ζωοτροφών.

Το πρότυπο αυτό καθορίζει τις απαιτήσεις για την ιχνηλασιμότητα τροφίμων δηλαδή την εύρεση της πορείας ενός τροφίμου από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Οι βασικές αρχές ιχνηλασιμότητας σύμφωνα με το ISO 2205:2007 είναι:

  • Να είναι επαληθεύσιμο
  • Να εφαρμόζεται διαρκώς και με την αναγκαία διαφάνεια
  • Να στηρίζεται σε αποτελέσματα
  • Να είναι οικονομικά βιώσιμο
  • Να είναι πρακτικό/λειτουργικό στην εφαρμογή
  • Να είναι συμβατό με την νομοθεσία
  • Να είναι συμβατό με τις προδιαγεγραμένες απαιτήσεις ακριβείας

Οι σκοποί του συστήματος ιχνηλασιμότητας σύμφωνα με το ISO 2205:2007 είναι:

  • Η υποστήριξη της ασφάλειας των στόχων των τροφίμων
  • Ο καθορισμός της ιστορίας ή της προέλευσης ενός προϊόντος
  • Η εύρεση των υπευθύνων επιχειρήσεων για ένα πρόβλημα στην αλυσίδα τροφίμων
  • Η επαλήθευση ορισμένων χαρακτηριστικών ή/και προδιαγραφών που προσδίδονται σε ένα τρόφιμο (πχ. ΠΟΠ, χωρίς συντηρητικά κα)
  • Η επικοινωνία πληροφοριών που μπορεί να ενδιαφέρουν τους καταναλωτές

Βιβλιογραφία

  • "Νεότερες εξελίξεις στα συστήματα Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων",του Ιωάννη Σ. Αρβανιτογιάννη (Δρ, PhD),Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας