Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ποικιλία Δίον"
Γραμμή 15: | Γραμμή 15: | ||
Αδέλφωμα: Μέτριο | Αδέλφωμα: Μέτριο | ||
− | Αντοχή στο πλάγιασμα: Μέση | + | Αντοχή στο [[Πλάγιασμα (lodging) φυτών |πλάγιασμα]]: Μέση |
Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες: Ανθεκτική | Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες: Ανθεκτική | ||
− | Τίναγμα σπόρου: Πολύ ανθεκτική | + | Τίναγμα σπόρου: Πολύ ανθεκτική [[Ποικιλίες ρυζιού |ποικιλία]] |
− | Αντοχή στην Πυρικουλάρια: Πολύ ανθεκτική | + | Αντοχή στην [[Πυρικουλάρια (Pyricularia oryzae) |Πυρικουλάρια]]: Πολύ ανθεκτική |
− | Αντοχή στη Σεσάμια: Ανθεκτική | + | Αντοχή στη [[Έντομα που προσβάλουν το ρύζι μετά τη διόγκωση της φόβης |Σεσάμια]]: Ανθεκτική |
Βάρος 1000 σπόρων: 31 γρ. | Βάρος 1000 σπόρων: 31 γρ. |
Αναθεώρηση της 07:12, 27 Ιουνίου 2016
Χαρακτηριστικά στοιχεία
Η ποικιλία ρυζιού Δίον περιλαμβάνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Ύψος: 100-105 εκ.
Φόβη: Μήκος 14 εκ., ημιόρθια συμπαγής
Κατηγορία λευκού κόκκου: Μακρόσπερμη (Μήκος 6,2 χιλ. Σχέση μήκος/πλάτος 2,4)
Αγροκομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά
Χρόνος σποράς-ωρίμασης: 135 ημέρες
Αδέλφωμα: Μέτριο
Αντοχή στο πλάγιασμα: Μέση
Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες: Ανθεκτική
Τίναγμα σπόρου: Πολύ ανθεκτική ποικιλία
Αντοχή στην Πυρικουλάρια: Πολύ ανθεκτική
Αντοχή στη Σεσάμια: Ανθεκτική
Βάρος 1000 σπόρων: 31 γρ.
Τεχνολογικά χαρακτηριστικά
Απόδοση στο μύλο συνολική: 70%
Απόδοση στο μύλο σε ακέραιους κόκκους: 62%
Κρυσταλλότητα κόκκων: 80%
Αμυλόζη: 19-20% (τύπος Japonica)
Ποιότητα: Άριστη, ρύζι κατάλληλο για επεξεργασία μισοβρασμένου ρυζιού (parboiled)