Ελαττώματα επιτραπέζιας ελιάς
Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:51, 9 Ιουλίου 2013 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)
Οι ελαιόκαρποι πρέπει να µην παρουσιάζουν ελαττώµατα ή αλλοιώσεις που µπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα, την θρεπτική αξία και την γενική εικόνα του καρπού. Τα ελαττώµατα που µπορεί να εµφανίσουν οι ελαιόκαρποι περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:
Ελαττώματα | Περιγραφή |
---|---|
Σκληρότητα | Αίσθηση παχιάς επιφάνειας |
Άσχημη οσμή | Αίσθηση μη ευχάριστης οσμής |
Τάγγισμα | Χαρακτηριστική οσμή οξειδωμένου λίπους |
Μούχλα | Αίσθηση που σχετίζεται με μουχλιασμένες τροφές |
Γεύση χαλασμένου | ∆υσάρεστη γεύση χαλασµένων τροφών,γεύση βουτυρικού οξέος,µεταλλική γεύση |
Ελαττώματα υφής | Μαλακή,κοκκώδης,ινώδης σάρκα ελιάς |
Σύµφωνα µε το κανονισµό ποιότητας του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιοκοµίας, ανάλογα µε τα ελαττώµατα που µπορεί να εµφανίσουν οι καρποί των βρώσιµων ποικιλιών κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:
- Extra: οι καλύτερες ποιοτικά ελιές που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας στο µέγιστο.
- Select: (ή πρώτη κατηγορία): ελιές καλής ποιότητας σε κατάλληλο στάδιο ωρίµανσης που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της :ποικιλίας τους.
- Standard: (ή δεύτερη κατηγορία): επιτραπέζιες ελιές που δεν µπορούν να ταξινοµηθούν στις προηγούµενες 2 κατηγορίες.