Πίνακας πρόσθετων ουσιών για παγωτά
Αριθμός Ε και όνομα | Ανώτατα επίπεδα (mg / l ή mg / kg ανάλογα με την περίπτωση) | Υποσημειώσεις περιορισμοί / εξαιρέσεις |
---|---|---|
Ομάδα I Πρόσθετα | ||
Ομάδα II Χρωστικές quantum satis]] | quantum santis (a) | |
Ομάδα III Χρωστικές με ανώτατο συνδυασμένο όριο | 150 | (25) |
Ομάδα IV Πολυόλες | quantum santis | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
E 160b Αννάττο, μπιξίνη, νορμπιξίνη | 20 | 7 |
E 160d Λυκοπένιο | 40 | |
E 338 – 452 Φωσφορικό οξύ – φωσφορικά άλατα – διφωσφορικά – τριφωσφορικά και πολυφωσφορικά | 1000 | (1) (4) |
Ε 405 Αλγινική προπανοδιόλη-1,2 | 3000 | μόνο παγωτά με βάση το νερό |
Ε 427 Κόμμι κασσίας | 2500 | |
E 432 – 436 Πολυσορβικά | 1000 | (1) |
E 473 – 474 Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη | 5000 | (1) |
Ε 477 Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη - 1,2 | 3000 | |
E 491 – 495 Εστέρες της σορβιτάνης | 500 | (1) |
Ε 901 Κηρός μελισσών, λευκός και κίτρινος | quantum satis | μόνο προσυσκευασμένες γκοφρέτες που περιέχουν παγωτό |
Ε 950 Ακεσουλφάμη Κ | 800 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 951 Ασπαρτάμη | 800 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα |
Ε 954 Σακχαρίνες | 100 | (52) μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 955 Σουκραλόζη | 320 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα |
Ε 957 Θαυματίνη | 50 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα |
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC | 50 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς
πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 961 Νεοτάμη | 26 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα |
Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης | 800 | (11)β (49) (50) μόνο προϊόντα με μειωμένη
ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
(a) Η έκφραση "quantum satis" σημαίνει ότι δεν ορίζεται ανώτατο επίπεδο. Lστόσο, τα πρόσθετα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ορθή πρακτική παρασκευής, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το επίπεδο που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραπλανούν τον καταναλωτή.
(1): Τα πρόσθετα μπορούν να προστεθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.
(2): Το ανώτατο επίπεδο εφαρμόζεται στο άθροισμα και τα επίπεδα εκφράζονται ως ελεύθερο οξύ.
(4): Το ανώτατο επίπεδο εκφράζεται ως P2O5.
(11): Τα όρια εκφράζονται είτε ως α) ισοδύναμα ακεσουλφάμης Κ είτε ως β) ισοδύναμα ασπαρτάμης.
(25): Οι ποσότητες για καθεμιά από τις χρωστικές E 110, E 122, E 124 και E 155 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 50 mg / kg ή mg / l.
(49): Τα ανώτατα επίπεδα χρήσης προκύπτουν από τα ανώτατα επίπεδα χρήσης των επιμέρους συστατικών, της ασπαρτάμης (E 951) και της ακεσουλφάμης Κ (E 950).
(50): @εν πρέπει να γίνεται υπέρβαση των επιπέδων για τα E 951 και E 950 με τη χρήση του άλατος ασπαρτάμης-ακεσουλφάμης, είτε μόνου του είτε σε συνδυασμό με E 950 ή E 951.
(51): Τα ανώτατα επίπεδα χρήσης εκφράζονται ως ελεύθερο οξύ.
(52): Τα ανώτατα επίπεδα εκφράζονται ως ελεύθερο ιμίδιο.
Βιβλιογραφία
- "Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων", Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Αθήνα Απρίλιος 2013