Εχθρός πυρηνόκαρπων Acalitus phloeocoptes
Είδος που προσβάλλει την αμυγδαλιά και δαμασκηνιά. Προκαλεί τον σχηματισμό κηκίδων. Τα θηλυκά διαχειμάζουν στις ξυλοποιημένες κηκίδες από τις οποίες αργότερα (νωρίς την άνοιξη) και μέσω ρωγμών που παρουσιάζουνται μετακινούνται στους νέους οφθαλμούς κάτω από τα λέπια των οποίων και τρέφονται. Τα κύτταρα κοντά στη βάση των οφθαλμών αρχίζουν τότε να πολλαπλασιάζονται και αργότερα, εμφανείς μαλακοί όγκοι διαφόρων μεγεθών και σχημάτων αναπτύσσονται γύρω από τους οφθαλμούς. Οι κηκίδες σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της συνένωσης πολλών μικρών κελλιών και είναι αδιάβροχοι. Κατά τον Μάΐο, κάθε κελλί στην κηκίδα περιέχει μόνο 1 θηλυκό ακάρι, το οποίο γεννά περίπου 20-25 ωά. Τα ωά αυτά εκκολάπτονται αρχές Ιουνίου και τα ακμαία της 1ης γενιάς εμφανίζονται τα μέσα Ιουνίου. Ακολουθεί ανά 3 εβδομάδες, ένας αριθμός γενεών, έτσι ώστε κάθε κελί μπορεί να περιέχει 1-5.000 ακάρεα και ωά. Η ωοτοκία σταματά περί τα τέλη Οκτώβρη και η διάδοση γίνεται με τον αέρα ή με έντομα και πτηνά.
Στην αμυγδαλιά οι κηκίδες είναι μη ομοιόμορφου σχήματος και μεγέθους. Τα λογχοειδή παραμορφώνονται. Ως αποτέλεσμα της δράσης του ακάρεος η φυσιολογία του δέντρου διαταράσσεται, παρατηρείται προοδευτική εξασθένηση, μη σχηματισμός καρποφόρων οφθαλμών και τελικά ξήρανση όλου του δέντρου (μετά από περίπου 4 χρόνια).
Στη δαμασκηνιά οι κηκίδες, μεμονωμένες ή πολλές μαζί γύρω από τους οφθαλμούς, είναι όλες σφαιροειδούς μεγέθους 1,3-1,8mm περίπου, ξυλοποιούνται και παραμορφώνουν τα λογχοειδή, η παραγωγή μειώνεται αλλά η ζημιά δεν είναι τόσο σοβαρή όσο στην αμυγδαλιά.
Για την καταπολέμηση θα πρέπει να γίνει ψεκασμός με ακαρεοκτόνα, ώστε να καταστραφούν τα ακάρεα πριν εγκατασταθούν οι κηκίδες. Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπάρχουν στον κατάλογο φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά καλλιέργεια και εχθρό του ΥΠΑΑΤ.