Θρεπτική αξία σιταριού
Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:03, 29 Ιουλίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)
Ο καρπός του σιταριού είναι κατ' εξοχήν αμυλούχος, με αρκετά υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης. Όλο το άμυλο βρίσκεται στο ενδοσπέρμιο, τα διαλυτά ζάχαρα κυρίως στο έμβρυο και οι άλλοι πολυζαχαρίτες (κυτταρίνες-ημικυτταρίνες) στα περιβλήματα. Πρωτεΐνες, λίπη και τέφρα βρίσκονται κυρίως στο έμβρυο και το ασπίδιο και σε μικρότερα ποσοστά στο ενδοσπέρμιο.
Το άμυλο βρίσκεται κυρίως σε αμυλόζη σε αμυλόκοκκους σφαιρικούς ή φακοειδείς. Διασπάται από τις α και β-αμυλάσες που υπάρχουν σε βλαστάνοντα σπέρματα.
Η σύσταση του καρπού φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.
Σύνολο καρπού | Ενδοσπέρμιο | Έμβρυο | Περιβλήματα |
---|---|---|---|
Άμυλο 63-71 | 71.0 | 14.0 | 8.6 |
Πρωτεΐνες 8-15 | 9.6 | 28.5 | 14.4 |
Κυτταρίνη 2.0-2.5 | 0.2 | 7.5 | 21.4 |
Λίπη 1.5-2.0 | 1.4 | 10.4 | 4.7 |
Διαλυτά ζάχαρα 2-3 | 1.1 | 16.2 | 4.6 |
Τέφρα 1.5-2.0 | 0.7 | 4.5 | 6.3 |
Ημικυτταρίνες 2.5-3.0 | 1.8 | 6.8 | 26.2 |