Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Ασύρτικο

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ασύρτικο

Γενικά

Καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στις Κυκλάδες. Συνιστάται η καλλιέργειά του και στο Ν.Χαλκιδικής.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, τρίλοβο, τρίκολπο με μισχικό κόλπο σχήματος U. Άνω επιφάνεια λεία και στιλπνή, κάτω επιφάνεια καλυμμένη με βαμβακώδη χνοασμό. Σταφύλι απλό, μεγάλου μήκους, σχεδόν κυλινδρικό, πυκνό. Ράγα μεγάλη, σφαιρική με διάφανη επιδερμίδα, πλούσια σε ταννίνες, χρώματος κίτρινου χρυσαφί. Σάρκα μαλακή, χυμώδης με υπόξινη γεύση.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία, μέσης πρωϊμότητας, ζωηρή, παραγωγική. Στις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στη Σαντορίνη με τους ισχυρούς ανέμους, μορφώνεται σε χαμηλό κύπελο και δέχεται κλάδευμα μακρό. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή τις προσβολές του ωιδίου και του περονόσπορου. Τα ώριμα σταφύλια χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνουν οίνους με υψηλό αλκοολικό βαθμό. Συνοινοποιείται με άλλες λευκές ποικιλίες για την παραγωγή των οίνων «Νυχτέρι» και «Βισάντο».