Λίπανση σιταριού
Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 07:53, 7 Αυγούστου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)
Οι απαιτήσεις του σιταριού σε μακροστοιχεία μπορεί να εκτιμηθούν από χημικές αναλύσεις των φυτών κατά την ανάπτυξή τους. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η ολική περιεκτικότητα των φυτών σε διάφορα ανόργανα θρεπτικά συστατικά καθώς και η περιεκτικότητα μόνο των στάχεων. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι σημαντικά ποσά ορισμένων στοιχείων (καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και θείου) παραμένουν στα βλαστητικά όργανα των φυτών και επομένως επιστρέφουν στο έδαφος μετά τη συγκομιδή. Αντίθετα, η μεγάλη μάζα του αζώτου και του φωσφόρου συσσωρεύεται στους καρπούς.
Παραγωγική κατεύθυνση | Λιπαντικές μονάδες / στρ. | ||
---|---|---|---|
Άζωτο (Ν) | Φώσφορος (P2O5 | Κάλιο (K2O) | |
Σιτάρι | 9-18 | 0-4 | 0 |
Κριθάρι | 6-12 | 0-4 | 0 |
Καλαμπόκι | 18-24 | 0-4 | 0 |
Βαμβάκι | 9-12 | 0 | 0 |
Τεύτλα | 8-16 | 0-8 | 0 |
Ρύζι | 5-10 | 0-4 | 0 |
Μηδική | 0 | 0-9 | 0 |
Πατάτα | 20-30 | 20 | 20 |
Τομάτα | 30-40 | 20 | 20 |
Αμπέλι | 5-15 | 0-15 | 5-25 |