Εχθρός ευκάλυπτου Ophelimus eucalypti
Το υμενόπτερο Ophelimus eucalypti καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Μάιο του 2003. Έχει επίσης αναφερθεί η παρουσία του εντόμου στην Ιταλία (Τοσκάνη, Νάπολη, Καζέρτα) προκαλώντας κηκίδες σε φύλλα διαφόρων εδών ευκαλύπτου. Το Ophelimus eucalypti κατάγεται από την Αυστραλία. Έχει εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στην Νέα Ζηλανδία αποτελώντας σοβαρό εχθρό του Ευκάλυπτου του Σφαιρικού. Το ακμαίο έχει μήκος 1,3-1,7mm και είναι μελανού χρώματος. Οι κεραίες του έχουν φαιό χρώμα και οι πτέρυγες είναι υαλώδεις.
Οι κηκίδες που προκαλεί το Ophelimus eucalypti στα φύλλα του ευκαλύπτου έχουν σφαιρικό σχήμα. Οι οπές εξόδου είναι ελλειπτικές, δεν φέρουν πώμα και βρίσκονται πλευρικώς των κηκίδων οι οποίες έχουν υποστεί υποκίτρινο μεταχρωματισμό. Το έντομο αυτό προκαλεί τα τελευταία χρόνια σοβαρές προσβολές στα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς των ευκαλύπτων στη χώρα μας. Στην παρούσα εργασία γίνεται αξιολόγηση διαφόρων χρωματικών παγίδων για την αντιμετώπισή του. Έγινε πειραματισμός με τέσσερις τύπους επίπεδων χρωματικών παγίδων κόλας (πράσινη, μπλε, κίτρινη και λευκή, διαστάσεων 25cm x 10cm) οι οποίες τοποθετήθηκαν σε κοντινή απόσταση από σοβαρά προσβεβλημένο δένδρο ευκαλύπτου.
Αποτελεσματικότερη αποδείχθηκε η πράσινη παγίδα επί της οποίας καταγράφηκαν έως και 24,9 συλλήψεις ακμαίων Ophelimus eucalypti/cm2 ανά ημέρα. Ακολούθησαν η μπλέ και η κίτρινη παγίδα με 16,8 και 9,3 συλλήψεις ακμαίων Ophelimus eucalypti/cm2 ανά ημέρα, αντίστοιχα. Η λευκή παγίδα συλλάμβανε κάτω από ένα ακμαίο/cm2 ανά ημέρα. Στην κίτρινη παγίδα όμως συλλαμβάνονταν και μεγάλος αριθμός αρπακτικών και παρασιτοειδών. Παρατηρήθηκε επίσης ότι η προσθήκη σκόνης βανίλιας επί των παγίδων αύξησε την αποτελεσματικότητά τους και σε όλες τις παγίδες ανεξαρτήτου χρώματος καταγράφηκαν πάνω από 25 συλλήψεις/cm2 ανά ημέρα. Επίσης παρατηρήθηκε υψηλός αριθμός συλλήψεων σε πράσινες κυλινδρικές παγίδες και σημαντικός αριθμός συλλήψεων σε αυτοσχέδιες χρωματικές παγίδες με νερό.