Αγγούρι θερμοκηπίου
Συσκευασία
Όταν τα αγγούρια προορίζονται για εξαγωγή πρέπει να συσκευαστούν σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές της Ε.Ε.Προηγείται διαλογή της καλής ποιότητας των κολοκυθιών, ακολουθεί καθαρισμός για την απομάκρυνση των ξένων ουσιών από την επιφάνεια των καρπών και στη συνέχεια τοποθετούνται στο διαλογητήριο όπου γίνεται διαχωρισμός σε μεγέθη και επένδυσή τους σε σελλοφάν. Καρποί του ίδιου μεγέθους συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια και σφραγίζονται. Όταν οι καρποί προορίζονται για την ντόπια αγορά η διαλογή και συσκευασία γίνεται συνήθως πρόχειρα. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιούνται πλαστικοί σάκοι, όπου οι καρποί συνήθως υποφέρουν από την άυξηση της θερμοκρασίας και υγρασίας μέσα στους σάκκους με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας. Θα πρέπει οι σάκκοι να φέρουν τρύπες για αερισμό των καρπών. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και χαρτοκιβώτια για τη μεταφορά των καρπών στις αγορές, όπου οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες.[1]
Συντήρηση
Ο καρπός μπορεί να παραμείνει για μία ημέρα πριν τη συσκευασία, χωρίς να χάσει από την ποιότητά του, με την προϋπόθεση ότι είναι σκεπασμένος και δεν χάνει υγρασία και η θερμοκρασία βρίσκεται μεταξύ 10 - 16oC, με άριστη στους 13oC και με σχετική υγρασία (Σ.Υ) 85 - 95%. Αποθήκευση για μεγαλύτερο διάστημα δεν συνιστάται για το αγγούρι, γιατί ο καρπός είναι πολύ ευπαθής. Εάν παρίσταται ανάγκη αποθήκευσης, τότε αυτή συνίσταται να γίνεται σε χώρο με πολύ υψηλή υγρασία, 85 - 95% και θερμοκρασία 10oC. Η "ζωή" του αγγουριού μετά τη συγκομίδη, μπορεί να παραταθεί αρκετά με την περιέλιξή του με σελοφάν ή με κάλυψη της επιφάνειάς του με ειδικό κερί για να περιοριστεί η απώλεια υγρασίας.[1]
Διαθρεπτική αξία
Το καλοκαίρι είναι η εποχή όπου οι περισσότεροι επιθυμούν στη διατροφή το αγγούρι. Πέρα, όμως, από τον σημαντικό ρόλο του στη διατροφή μας, το αγγούρι βρίσκεται και σε διάφορες κρέμες ομορφιάς, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται και σκέτο πάνω στο δέρμα για να το ανανεώσει και να του μεταφέρει τα οφέλη του. Σε ένα ωμό αγγούρι με τη φλούδα του, θα συναντήσουμε διαιτητικές φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, σάκχαρα, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και πυρίτιο. Περισσότερες λεπτομέρειες στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ 1,0 1,1 Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
- ↑ Οι θρεπτικές ιδιότητες του αγγουριού.