Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Γουστολίδι

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 15:36, 4 Νοεμβρίου 2014 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γουστολίδι

Γενικά

Καλλιεργείται στη Ζάκυνθο, Κεφαλληνία και Β.Δ. Πελ/σο. Αναφέρεται και ως Αυγουστολίδι, Βουστολίδι, Βοστυλίδι, Γουστουλίδι κ.ά.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, τρίλοβο με μισχικό κόλπο σχήματος V. Άνω λεία, κάτω βαμβακώδης. Σταφύλι μέτριου μεγέθους, απλό ή διχαλωτό, πυκνό, κυλινδρικό. Ράγα μικρή σφαιρική, με φλοιό κίτρινο χρυσαφί, διαφανή. Επιδερμίδα λεπτή ελαστική. Σάρκα μαλακή, γλυκειά αρωματική.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία αμπελιού πρώιμη (πλήρης ωρίμανση από 10 Αυγούστου), παραγωγική (κάθε παραγωγική μονάδα φέρει 1-3 σταφύλια, από τον τρίτο κόμβο και άνω). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ (1/3 ή 2/3+3). Παρουσιάζει ευαισθησία στον περονόσπορο. Το γλεύκος είναι πλούσιο σε σάχαρα (άνω των 26%) και ο παραγόμενος από αυτό οίνος είναι πολύ καλής ποιότητας (αλκ. Βαθμό 14-15ο) με χαρακτηριστικά το άρωμα και το ανοιχτό κίτρινο (αχυρένιο) χρώμα του.