Ωρίμανση καρπουζιού θερμοκηπίου
Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 13:10, 3 Ιανουαρίου 2014 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)
Η αναγνώριση του ώριμου καρπού για συγκομιδή ή για αγορά από τον καταναλωτή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται γνώση και εμπειρία τα οποία αποκτώνται με τη συνεχή ενασχόληση και λαμβάνοντας υπ' όψιν τα πιο κάτω κριτήρια.
- Όταν κρούεται ο καρπός, αποδίδει βαρύ και όχι μεταλλικό ήχο.
- Όταν πιέζεται ανάμεσα στα χέρια να "τρίζει εσωτερικά".
- Όταν ξεραθεί ο έλικας που βρίσκεται στη βάση του ποδίσκου του καρπού (από πράσινος γίνεται καφέ).
- Όταν αποσπάται εύκολα ο ποδίσκος από τον καρπό.
- Όταν τα νεύρα του καρπού είναι τεντωμένα.
- Όταν αποσπάται εύκολα ο ποδίσκος από τον καρπό.
- Όταν τα νεύρα του καρπού είναι τεντωμένα.
- Όταν αποσπάται εύκολα ο φλοιός του καρπού με το νύχι.
- Στην περίπτωση των χαμηλών τούνελ, όταν ο κύκλος επαφής του καρπού με το έδαφος μεταβληθεί από ελαφρύ πράσινο ή λευκό σε λευκοκίτρινο ή κίτρινο.
- Ένα καλό κριτήριο είναι η δοκιμαστική συγκομιδή μερικών καρπουζιών από διάφορα σημεία της καλλιέργειας που έχουν το ίδιο περίπου μέγεθος και στη συνέχεια κοπή κα έλεγχος της γεύσης και ωριμότητας της σάρκας. Υποτίθεται ότι καρποί του ίδιου μεγέθους βρίσκονται στο ίδιο στάδιο ωριμότητας.