Φυλή Κεφαλληνίας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυλή Κεφαλληνίας

Τα πρόβατα της φυλής Κεφαλληνίας [1] εκτρέφονται στο ομώνυμο νησί σε αριθμό 35000 καθαρόαιμα ζώα. Το πρόβατο της Κεφαλληνίας λέγεται ότι προέρχεται από την Ιθάκη όπου συναντώνται λίγα πρόβατα της φυλής ακόμα και σήμερα. Παρουσιάζει πολύ μεγάλες ομοιότητες με το πρόβατο της Καρύστου και φέρει ορισμένα κοινά γνωρίσματα και με το πρόβατο Πηλίου.

Το τρίχωμα όλων σχεδόν των προβάτων της φυλής [2] έχει λευκό χρωματισμό. Είναι πρόβατο με καλή για την κατηγορία του ποιότητα μαλλιού. Όλα τα ακάλυπτα από μαλλί μέρη του σώματος όπως η κεφαλή, η κοιλιά, τα άκρα και το κάτω μέρος του τραχήλου έχουν κιτρινόφαιο χρώμα.

Η κεφαλή του είναι μετρίου μεγέθους και έχει σχήμα κωνικό. Η μύτη είναι ευθυτενής στα θηλυκά και ελαφρώς κυρτή στα αρσενικά. Και στα δύο φύλα φαίνεται η χαρακτηριστική αυλάκωση κάτω από το μέτωπο με την περιοχή του στόματος να είναι λίγο εξογκωμένη.

Τα αυτιά είναι μικρά και ημιόρθια. Τα πόδια του είναι ισχυρά και μετρίου ύψους κατάλληλα για αναρριχήσεις στις δύσκολες βουνοπλαγιές του νησιού. Τα αρσενικά έχουν μεγάλα και ισχυρά κέρατα, ελικοειδή με φόρα προς τα πλάγια. Σε ένα ποσοστό περίπου 20% φέρουν κέρατα και τα θηλυκά ζώα.

Ο μαστός είναι κανονικός και με καλή πρόσφυση στους κοιλιακούς μύες. Οι θηλές του μαστού είναι μικρές (3,1εκ.) με πλαϊνή κατεύθυνση. Οι εκτροφείς του προβάτου αυτού υποστηρίζουν πως αρμέγονται εύκολα.

Ο κύριος όγκος των τοκετών πραγματοποιείται κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Κάθε προβατίνα γεννάει κατά μέσο όρο 1,3 αρνιά ανά τοκετό και το βάρος των αρνιών μετά το θηλασμό που διαρκεί 30-40 ημέρες ανέρχεται σε 9-10 κιλά.

Το μέσο μέγεθος των εκτρεφόμενων ποιμνίων της φυλής είναι 150 περίπου πρόβατα ανά εκμετάλλευση. Οι προβατίνες παράγουν κατά μέσο όρο 140-170 κιλά γάλακτος σε κάθε γαλακτική περίοδο, με το οποίο παρασκευάζονται διάφοροι τύποι τυριών.

Η διατροφή των προβάτων όλο το χρόνο στηρίζεται στις βοσκές των ορεινών βοσκοτόπων οι οποίοι είναι μάλλον κακής ποιότητας. Κατά την περίοδο του θηλασμού και το πρώτο διάστημα του αρμέγματος χορηγούνται συμπληρωματικές ζωοτροφές.

Πρόκειται για πρόβατα [3] μετρίου μεγέθους (ζυγίζουν 58Kg τα αρσενικά και 44Kg τα θηλυκά ενώ το ύψος του ακρωμίου φτάνει τα 65cm στα αρσενικά και τα 60cm για τα θηλυκά), η μέση γαλακτοπαραγωγή ανέρχεται στα 150-180kg κι ο δείκτης πολυδυμίας τους στο 1,3.

Βιβλιογραφία

  1. Φυλή προβάτου Κεφαλληνίας
  2. Ιστοσελίδα Farma Deals - Αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων
  3. ΕΘΙΑΓΕ Αυτόχθονες Φυλές Αγροτικών Ζώων