Ποικιλίες γαρυφαλλιάς
Ποικιλίες SIM:
Αποτελούν διάφορες αποχρώσεις της ποικιλίας William Sim και διακρίνονται από τα εξής χαρακτηριστικά:
- Συνεχής άνθιση.
- Υψηλή παραγωγή.
- Μεγάλα άνθη.
- Μακριά και μέτρια ισχυρά στελέχη.
Παρουσιάζουν κάποια μειονεκτήματα όπως:
- Πολύ μεγάλη ευαισθησία στο οξύσπορο φουζάριο.
- Εμφάνιση σχισίματος του κάλυκα.
- Ανάπτυξη σε παρθένο ή απολυμασμένο έδαφος με pH από 6,5-7,5.
- Σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος (χωρίς διακυμάνσεις).
Μεσογειακές ποικιλίες:
Δημιουργήθηκαν τόσο από διασταυρώσεις υπαίθριων ιταλικών ποικιλιών μεταξύ τους, όσο και από διασταυρώσεις ιταλικών ποικιλιών με ποικιλίες Sim. Έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
- Παρουσία σταδιακής ανάπτυξης.
- Άνθιση κατά κύματα.
- Μικρότερη παραγωγή από ποικιλίες Sim αλλά καλύτερης ποιότητας άνθη.
- Δυνατά στελέχη.
- Εμφάνιση σε μικρότερο ποσοστό του σχισίματος του κάλυκα.
- Καθώς υστερούν σε ανάπτυξη καλλιεργούνται με την τεχνική του «τσιμπήματος».
- Πιο απαιτητικές σε καλλιεργητικές φροντίδες από ότι οι ποικιλίες Sim.
- Αντοχή στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Στην ομάδα αυτή ανήκει η ποικιλία Pallas της Barberret et blanc καθώς κι άλλες όπως η Candy, Palma, Verona κ.τ.λ. Οι ποικιλίες αυτές μπορούν να καλλιεργηθούν σε εδάφη ελαφρά μολυσμένα με φουζάριο.
Ποικιλίες MINI
Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες Mini που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι καλλιεργούνται χωρίς ξεμπουμπούκιασμα, με πολλά άνθη. Τα άνθη τους είναι μικρότερα, αρωματικά, με έντονους χρωματισμούς και χρησιμοποιούνται για ανθοδέσμες. Είναι πιο απαιτητικές στο φώς σε σχέση με τις μονοανθείς και αντέχουν στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Καλλιεργούνται σε εδάφη με pH από 6,5-7,5. Τελευταία διατίθενται στην αγορά ποικιλίες ανθεκτικές στο φουζάριο και στην αλτενάρια.
Ποικιλίες για γλάστρες
Τα φυτά αυτών των ποικιλιών είναι χαμηλά με πολλά μικρά άνθη. Η σημασία τους είναι περιορισμένη.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ "Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σε καλλιέργεια γαρύφαλλου", πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Νίκης Σταυρουλάκη, τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Ηράκλειο 2013.