Globalgap (Eurepgap)
Το πρότυπο Globalgap (πρώην Eurepgap) είναι ένα διεθνώς αποδεκτό και αναγνωρίσιμο πρότυπο το οποίο εφαρμόζεται από τους λιανοπωλητές σε 80 χώρες και αφορά στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων γεωργικής παραγωγής χρησιμοποιώντας ορθές γεωργικές πρακτικές. Το Eurepgap είναι ένα πρωτόκολλο παραγωγής γεωργικών προϊόντων που δημιουργήθηκε από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αλυσίδες σουπερμάρκετ και έχει τεθεί ως εμπορική προδιαγραφή για την αποδοχή των γεωργικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές. Το Eurepgap βασίζεται στην τήρηση των κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (Good Agricultural Practice-GAP) και αφορά τη πιστοποίηση του γεωργικού προϊόντος. Βασίζεται στις αρχές του HACCP και στην τήρηση εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας.Πλέον,το Eurepgap έχει ξεπεράσει τα όρια της Ε.Ε. και εφαρμόζεται σε τουλάχιστον 80 χώρες και ονομάζεται Globalgap. Δίνει βάρος σε τέσσερις βασικούς τομείς,οι οποίοι είναι:
- Ορθή Γεωργική Πρακτική
- Ασφάλεια και Υγιεινή Εργαζομένων
- Ασφάλεια Παραγόμενου Προϊόντος
- Ιχνηλασιμότητα
Καλύπτει όλη τη διαδρομή του αγροτικού προϊόντος, από τις αρχικές εισροές, όπως τα σπορόφυτα και συμπεριλαμβάνει όλα τα ενδιάμεσα στάδια και όλες τις παραμέτρους μέχρι τη συγκομιδή του προϊόντος από την εκμετάλλευση. Η εφαρµογή λοιπόν ενός συστήµατος Ορθής Γεωργικής Πρακτικής σύµφωνα µε το πρωτόκολλο Globalgap (Eurepgap), προϋποθέτει την ορθολογική χρήση φυτοφαρµάκων και λιπασµάτων µε άµεσα φιλοπεριβαλλοντικά αποτελέσµατα.
Τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής μιας εκμετάλλευσης έχουν στόχο την αποτελεσματική και επικερδή παραγωγή σε μια οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη γεωργική επιχείρηση, ενσωματώνοντας σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, όπως ορθή γεωργική πρακτική, ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων, ασφάλεια των προϊόντων, ιχνηλασιμότητα καθώς και εστιασμένες ενέργειες και δράσεις φιλοπεριβαλλοντικής διαχείρισης.
Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό δίνει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά, δεδομένου ότι οδηγεί τα μέλη του σε συμμόρφωση ως προς το Globalgap, σε ανώτατα επίπεδα ποιότητας της παραγωγής για τους καλλιεργητές. Υπό αυτή τη μορφή η πιστοποίηση ενισχύει τη θέση marketing του παραγωγού.
Έχει ως κύριο στόχο να εδραιώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον τρόπο που παράγονται τα τρόφιμα στο αγρόκτημα. Αυτό το πετυχαίνει με την ελαχιστοποίηση των χημικών εισροών στις καλλιέργειες οι οποίες δρουν επιβαρυντικά στο οικοσύστημα, όσο και με την υιοθέτηση καλλιεργητικών πρακτικών οι οποίες εξασφαλίζουν σύγχρονες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους εργαζόμενους.