Χοιρινό κρέας
Διατροφική αξία
Το κρέας των χοιροειδών περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πηγή βιταμινών Α και Β. Σε υψηλές αναλογίες D, Ε και K, ενώ ακόμη περιέχει σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο.
Επιπλέον έχει μικρά ποσοστά χοληστερίνης, το περισσότερο λίπος βρίσκεται περιφερειακά του κρέατος (ορατό) όπου εύκολα αφαιρείται και υπάρχουν κάποια κομμάτια όπως το ψαρονέφρι το οποίο έχει περίπου 6% λίπος (δηλαδή ίσως λιγότερο από το μπούτι του κοτόπουλου) ή το 'μάτι' της μπριζόλας όπου μπορεί να περιέχει και 4% λίπος.
Τα συστατικά του χοιρινού κρέατος αφομοιώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά 80%. Ενώ οι πρωτεΐνες του πέπτονται κατά 94-97%, ενώ αντίθετα οι φυτικής προέλευσης, κατά 78-88%.
Προσφέρει υψηλό βαθμό κορεσμού και υψηλά ποσά ενέργειας (αναλόγως της λιπαρότητας αυτού), με λίγα λόγια χορταίνουμε πιο εύκολα. Περιέχει λίπος με περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα από ό,τι το βοδινό, ενώ παράλληλα δεν έχει κορεσμένα. Έχει μικρότερα ποσοστά χοληστερόλης από ό,τι το βοδινό. Βοηθά στην αποφυγή βλαβών των αγγείων, μη έχοντας κορεσμένα λιπαρά οξέα άρα και στεατικό οξύ (συντελεί στις βλάβες των αγγείων). Όσο αφορά στις οσμές ή στη δυσάρευστη γεύση που μπορεί να έχει το χοιρινό κρέας αυτό αντιμετωπίζεται με ένα ανοσολογικό προϊόν, το Improvac. Χορηγείται στους μη ευνουχισμένους αρσενικούς χοίρους (κάπρους) και περιέχει ως δραστική ουσία ένα ανάλογο του παράγοντα αποδέσμευσης γοναδοτροπινών συζευγμένο με πρωτεΐνη. Το Improvac διατίθεται σε μορφή ενέσιμου διαλύματος.
Τέλος στην μελέτη που ακολουθεί γίνεται λόγος για το κατά πόσο κάποιοι παράγοντες επιδρούν στην ποιότητα του κρέατος. Αυτοί διακρίνονται σε μακροχρόνιους, όπως:
- Ο γονότυπος,
- Η διατροφή,
- Το σύστημα εκτροφής και γενικότερα η διαχείριση του ζωϊκού κεφαλαίου,
σε βραχυχρόνιους που επιδρούν κατά τις τελευταίες 24 ώρες της ζωής των ζώων, όπως
- Η μεταφορά τους από τις εκτροφές στο σφαγείο και
- Η διαδικασία της σφαγής
και τέλος σ'αυτούς που επιδρούν στο κρέας των σφάγιων κατά την επεξεργασία και περεταίρω ψύξη. Μελέτη των παραγόντων που επιδρούν στην ποιότητα του χοιρινού κρέατος
Παραγωγή χοιρείου κρέατος στην Ελλάδα
Η διάρθρωση της ελληνικής χοιροτροφίας
Η χοιροτροφία στην Ελλάδα θεωρείται από τους δυναμικούς κλάδους της κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας. Η συμμετοχή του κλάδου στην Ακαθάριστη Αξία της Ζωικής παραγωγής, εκτιμάται σε 10%.Εξάλλου η χοιροτροφία παράγει το 25% της εγχώριας παραγωγής κρέατος και καλύπτει για την περίοδο 1990-2006, ποσοστό 33% των αναγκών της συνολικής κατανάλωσης χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα. Ο τρόπος εκτροφής χαρακτηρίζεται εντατικός και παρέχει απασχόληση σε 30.000 άτομα. Στο pdf που ακολουθεί με τίτλο "Ελληνική χοιροτροφία: Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές" υπάρχουν πληροφορίες για την παραγωγή χοιρείου κρέατος στην Ε.Ε., για την εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές και εξαγωγές καθώς και οι προοπτικές στην παραγωγή χοίρειου κρέατος. Ελληνική χοιροτροφία: Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές